Chris Zegers heeft er bewust voor gekozen om in de documentaireserie Break Free op de achtergrond te blijven. "We zijn niet op jacht naar de traan",  zegt Zegers tegen NU.nl.

De door Geertjan Lassche bedachte documentaire reeks Break Free belicht jonge mensen die tijdens hun reis op tragische wijze om het leven kwamen. 

In de serie, die deze week een TV-Beeld in de categorie Beste Factual kreeg, gaat een familielid of vriend van de overledene dezelfde reis maken.

Volgens Zegers was het aanvankelijk de bedoeling dat hij die reis samen met de vriend of het familielid van het slachtoffer zou maken. 

Drama

"Dat is gezien het format ook vrij logisch. Maar ik zou dan vrij nadrukkelijk een rol in dat verhaal spelen en vond eerlijk gezegd dat je daarmee een obstakel creëert tussen Geertjan, de camera en de persoon die in de voetsporen treedt van het familielid of de vriend in kwestie. Dat voelde voor mij niet goed."

"Ik zou in dat geval een presentator worden die heel graag het drama wil laten zien. Maar dat drama is er al, in die zin dat iemand is overleden. En het leven van de overledene willen we juist vieren. Toen de rest het daarmee eens was, besloten we om er een vertelrol (Chris Zegers, red.) aan toe te voegen zodat het verhaal logisch overkomt."

Geen tranenjacht

In de aflevering van donderdagavond volgt Bob het pad van zijn broer Daan, die tijdens zijn reis door Zuidoost-Azië noodlottig overleed. We zien een jongen die geëmotioneerd een bezoek brengt aan het hospitaal waar zijn broer stierf. Goede televisie, dat wil Zegers ook niet ontkennen.

"Maar we hebben niet de intentie om een compleet geëmotioneerd iemand voor de camera te zetten. Het laatste wat we willen is effectbejag. We willen juist laten zien wie de hoofdpersoon was en we doen dat met een familielid, dat in de voetsporen treedt van een overledene. Het laatste wat zo iemand wil is sensatie creëren. Dat vind ik waardevol aan het programma. Het is een weergave van de werkelijkheid, we zijn niet op jacht naar de traan."

Break Free is donderdagavond op NPO3 om 21.00 uur te zien.