De redactiecommissie, een vertegenwoordiging van journalisten van de Telegraaf, heeft zich vrijdag gedistantieerd van eerdere uitspraken van de redactieraad, die zei dat een overname van de Telegraaf Media Groep (TMG) door John de Mol ongewenst is. 

De redactieraad heeft donderdag in een mail naar John de Mol gevraagd om te stoppen met zijn pogingen om TMG over te nemen in het belang van het bedrijf. De redactieraad stelde dat verschillende onderdelen van TMG last hebben van de overnamestrijd. 

De redactieraad, het orgaan dat overlegt met de hoofdredacteur en de uitgever, blijkt nu echter niet op een lijn te liggen met de redactiecommissie, de vertegenwoordiging van journalisten van verschillende redacties. 

"Als voorzitter van de redactiecommissie kan ik aan de berichtgeving toevoegen dat een substantieel deel van de redactie zich vanochtend van de mail aan De Mol heeft gedistantieerd", zo stelt de voorzitter van de commissie John van den Heuvel vrijdag. 

De redactiecommissie doet dit omdat de standpunten in de brief van de redactieraad onder andere niet in overleg met de redactie tot stand gekomen zouden zijn. 

De redactiecommissie onderschrijft op haar beurt wel dat het belangrijk is "om zo snel mogelijk met elkaar om tafel te gaan". De commissie doelt in die oproep zowel op Mediahuis, als John de Mol's Talpa. Zo wil de commissie bevorderen dat er snel een einde komt aan de overnamestrijd rond het concern die volgens de redactiecommissie verlammend werkt voor TMG. 

Strijd

TMG is sinds december 2016 onderwerp van een biedingsstrijd tussen Talpa enerzijds en een consortium van Mediahuis en VP Exploitatie (VPE) anderzijds. Talpa heeft een hoger bod op TMG gedaan dan het consortium. 

Maar de commissarissen hebben een voorkeur voor een overname door Mediahuis en VPE, de investeringsmaatschappij van grootaandeelhouder de familie Van Puijenbroek.