Italië schrapt talkshow na beschuldiging racisme en seksisme

De Italiaanse staatsomroep RAI kondigde maandag aan de populaire talkshow Parliamone Sabato te gaan schrappen, omdat deze racistische en seksistische stereotyperingen van Oost-Europese vrouwen zou verkondigen.

Klachten stroomden binnen nadat het programma besprak waarom Italiaanse mannen voor Oost-Europese vrouwen moeten kiezen. Gezegd werd dat voordelen van een Oost-Europese vrouwen onder meer zouden zijn dat ze "altijd sexy zijn en geen slobberige pyjama's dragen", "hun man de beslissingen laten maken" en dat ze "vreemdgaan vergeven".

Het programma kreeg vooral veel kritiek van politici. "Het is onacceptabel dat vrouwen in een televisieprogramma worden neergezet als huisdieren die gewaardeerd moeten worden om hun lijdzaamheid, gehoorzaamheid en dienstbaarheid", aldus Kamervoorzitter Laura Boldrini.

De directeur van RAI Antonio Dall'Orto stelde dat de zaterdagshow met de uitzending "overduidelijk inging" tegen waarden van de omroep. Manager Andrea Fabiano van de zender RAI 1, waarop de talkshow werd uitgezonden, bood zijn "oprechte excuses aan voor wat er gebeurd is".

Duizenden vrouwen uit Rusland, Oekraïne, Polen, Roemenië en andere Oost-Europese landen zijn de afgelopen twintig jaar naar Italië gemigreerd. Een groot aantal daarvan is getrouwd met een Italiaanse man.

Lees meer over:
Tip de redactie