Angela Merkel is vrijdag met een Hitler-snor en SS-uniform afgebeeld op de voorpagina van de regeringsgezinde Turkse krant Günes. Ook werden er naast haar hakenkruizen getoond en werd ze de 'vrouwelijke Hitler' genoemd.

Het is de reactie van de Turkse krant op de diplomatieke rel tussen Turkije en EU-landen, waaronder ook Duitsland. Op een andere pagina in de krant is het hoofd van Merkel gephotoshopt op een persoon die de Hitler-groet uitvoert.

Günes stelt dat Duitsland en Nederland terroristische organisaties ondersteunen en heel Europa opzetten tegen Turkije. Ankara beschuldigt Berlijn van het onderdak bieden aan leden van de Koerdische arbeidspartij PKK en van Gülenisten, die ervan worden verdacht achter de mislukte couppoging te zitten.

Nederland verbood afgelopen zaterdag twee ministers de toegang tot het land, tot woede van president Erdogan. Hij voert momenteel campagne voor een 'ja' bij het referendum over zijn machtsuitbreiding in april.

Fascistisch

Eerder deze week uitte Erdogan ferme woorden richting Nederland. Zo stelde hij dat ons land een "Nazi-overblijfsel en fascistisch" is. Ook stelde hij dat Nederland verantwoordelijk was voor de moord op achtduizend Bosniërs in Srebrenica. Premier Rutte noemde deze uitingen belachelijk.

Ook de Duitse krant Bild en De Telegraaf spreken zich uit over de kwestie. Bild benoemde Erdogan vorige week nog tot "persona non grata" en stelde dat de Turkse president een gevaar vormt voor Europa vanwege zijn machtsvertoon. De Telegraaf schreef na het uitzetten van de Turkse minister van Familiezaken dat "Wij hier de baas zijn", met foto's van de politieagenten die optreden tegen relschoppers.