Politici zijn in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing te vaak op televisie aanwezig. Televisieoptredens van politici hebben bovendien geen grote invloed op het stemgedrag van kiezers. 

Dat blijkt uit een onderzoek onder NU.nl-panelleden, waarvan de uitkomsten woensdagavond tijdens het SBS6-programma Wat vindt Nederland werden gepresenteerd.

Een nipte meerderheid (51 procent) vindt dat politici de laatste weken te vaak op televisie te zien zijn. Op 28 februari vond het Rode Hoed Debat van RTL plaats, een week later werd het Carré Debat uitgezonden.

Ook in de dagen ervoor en tussen de twee debatten door waren politici veelvuldig te gast in uiteenlopende programma's. Op 14 maart, een dag voor de verkiezingen, vindt het afsluitende debat op NPO1 plaats.

Invloed

Of die zichtbaarheid in debatten en programma's veel invloed uit zal oefenen op het verkiezingsresultaat valt nog maar af te wachten. In het onderzoek zegt 67 procent van de respondenten dat de televisieoptredens geen rol spelen in het uiten van hun politieke voorkeur. Zij bepalen hun keuze op een andere manier.

62 procent is het in meer of mindere mate eens met de stelling dat politici ook buiten campagne tijd vaker op televisie te zien moeten zijn.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht.