NRC stapt vanaf 1 april uit Blendle. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch schrijft dat NRC vreest "dat Blendle op middellange termijn niet goed is voor de journalistiek".

De invoering van Blendle Premium begin dit jaar, de abonnementsdienst waarbij gebruikers voor een vast bedrag per maand toegang krijgen tot een bepaalde selectie artikelen, is een van de redenen voor het besluit van NRC.

"Met deze premium-versie besloot Blendle namelijk om niet langer een aanvullende dienst aan te bieden waarbij je losse artikelen koopt, maar ook zelf abonnementen te gaan werven", aldus Vandermeersch. "Daarmee wordt Blendle in plaats van een elektronische kiosk ook zelf een uitgever."

Een premium-abonnement van Blendle kost 9,99 euro per maand. "Trek daar de btw van 21 procent vanaf en verdeel de rest tussen 120 titels en je begrijpt dat we via Blendle Premium onze journalistiek zo goed als gratis weg dreigen te geven."

Tweede punt

Los van dit economische argument is er nog een tweede punt, aldus Vandermeersch. De redactie van NRC zet sterk in op digital first en digital only, terwijl Blendle "herverpakte krantenartikelen" verkoopt.

"Stukken worden online verrijkt met video’s, met links naar originele documenten, met verwijzingen naar andere artikelen. Al die zaken ontbreken in Blendle. Alternatieve vertelvormen, journalistieke meerwaarde die we dankzij de mogelijkheden van online kunnen creëren, liveblogs, video’s, interactieve graphics, quizzes, etc. ontbreken in de Blendle-ervaring."

"Kortom, waar we dus aanvankelijk blij waren met Blendle, dat ons hielp om nieuwe lezers te bereiken, zien we nu Blendle in de vijver van de abonnees vissen en beantwoordt Blendle vooral te weinig aan onze ambitie om vernieuwende journalistiek ook op lange termijn in stand te houden."

Verrast

Alexander Klöpping, een van de oprichters van Blendle, uitte zijn verbazing over het nieuws. "Volkomen verrast door de beslissing van NRC en Peter Vandermeersch", schrijft Klöpping op Twitter. "Moest via hun website vernemen dat Blendle-gebruikers NRC niet meer mogen lezen."

Volgens Vandermeersch is het debat met Blendle al maanden aan de gang. "En je kreeg een net én vriendelijk mailtje."

Aan NU.nl laat Klöpping weten dat dat niet klopt. Hij zegt drie kwartier voor NRC het nieuws naar buiten bracht pas te zijn gebeld. Daarbij werd hem verteld dat NRC juist in Blendle zou blijven. Het mailtje waarin werd gezegd dat NRC stopt met Blendle, kreeg Klöpping net voor NRC het nieuws online zette.

Verder spreekt Klöpping enkele bezwaren van Vandermeersch tegen, zoals diens punt over infographics en video's. "Als uitgevers het aanleveren, zit het ook in Blendle." Ook zegt hij dat NRC helemaal niet had hoeven meedoen aan Blendle Premium. "En dat deden ze ook niet."