Bij RTL Late Night schuiven de minste Nederlanders met een migratie-achtergrond aan en bij De Wereld Draait Door de minste vrouwen, zo blijkt uit onderzoek van het bureau Motivaction. 

Dit meldt de Volkskrant

Motivaction deed een onderzoek naar diversiteit in opdracht van Het Grote Gala van de Media en presenteert de resultaten maandagavond tijdens het gala. In het onderzoek werden De Wereld Draait Door (DWDD), Jinek, Pauw, RTL Late Night en het niet-reportagedeel van Nieuwsuur meegenomen.

De vier talkshows, waarbij Pauw en Jinek als één werden gezien, zijn in 2016 middels een steekproef tijdens weekdagen onderzocht. Journalisten in opleiding turfden van 936 gasten geturfd wat hun leeftijd, geslacht en etnische achtergrond is. Presentatoren en tafelheren en -dames werden niet meegeteld. 

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen vooral zijn ondervertegenwoordigd bij DWDD. Daar is 24 procent van de gasten van het vrouwelijke geslacht. Maar ook in het algemeen werden vooral mannen uitgenodigd, slechts dertig procent van de gasten in alle talkshows was vrouw.

RTL Late Night

RTL Late Night scoorde het laagst qua niet-westerse gasten, met acht procent. Het percentage niet-westerse gasten dat in totaal bij de vier talkshows aanschoof lag op twaalf procent. Dat is ongeveer 1 procent boven het percentage van de Nederlandse bevolking. Daarmee is de doelgroep opvallend goed vertegenwoordigd. Wel worden deze gasten vooral uitgenodigd om over hun afkomst te praten.

Want in het onderzoek van Motivaction werd voor het eerst ook gekeken naar de reden waarom gasten uitgenodigd werden. Daarbij bleek dat gasten met een migratie-afkomst in 35 procent van de gevallen werd uitgenodigd om over een onderwerp te praten dat gerelateerd is aan hun etnische achtergrond, veelal ging dit om een probleem. 

Te denken valt aan een Surinaamse gast die is uitgenodigd om een mening te uiten over Zwarte Piet. Slechts één procent van de overige gasten werd uitgenodigd om te praten over zijn Nederlandse achtergrond.

De onderzoekers houden hierbij wel een slag om de arm, omdat de reden waarom een gast precies is uitgenodigd soms lastig te bepalen is.