RTL geeft toe een fout te hebben gemaakt door aan de VVD te bevestigen dat de campagnespot van de partij na die van het CDA zou worden uitgezonden in het reclameblok bij het RTL-debat van afgelopen zondag. 

De VVD benaderde RTL met het verzoek om in hetzelfde blok als CDA te adverteren, op een plek na de christelijke partij. "Door dit toe te zeggen, bevestigden wij impliciet dat het filmpje van de partij inderdaad na het CDA-spotje zou komen. Dat hadden we niet moeten doen", zegt een woordvoerder van RTL tegen NU.nl. 

In het CDA-spotje zijn jeugdbeelden te zien van Geert Wilders, Sybrand Buma en Mark Rutte. Terwijl Wilders en Rutte ruzie maken over wie later prins carnaval wordt, waarbij leuzen als "Pleur op!" voorbij komen, vertelt Buma zijn "verstandige" voornemen om minister-president te worden. 

Bekijk de campagnespot van het CDA
Bekijk de campagnespot van het CDA

'Slim'

Het CDA-filmpje stond al sinds vrijdag op YouTube en de Facebookpagina van het CDA. "De VVD heeft daar slim op ingehaakt. Het was duidelijk dat het CDA-filmpje te zien zou zijn bij het debat", aldus de RTL-woordvoerder. De VVD kon daardoor een antwoord-spotje maken. "Maar veertig jaar later…is Mark Rutte minister-president", wordt hierin gezegd.

Bekijk het antwoord van VVD op het campagnespotje van CDA
Bekijk het antwoord van VVD op het campagnespotje van CDA

Exclusiviteit

Dat het VVD-filmpje achter de CDA-spot kwam, had volgens de woordvoerder sowieso kunnen gebeuren. De blok-exclusiviteit wordt bij RTL losgelaten bij debatten, wat betekent dat verschillende partijen reclame mogen maken tijdens het blok. "Maar door dit los te laten waren wij iets minder scherp. Daardoor wist de VVD al dat ze inderdaad een plek na het CDA zouden krijgen. Over wie en waar adverteert, doen wij normaal gesproken geen uitspraken."

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de verkiezingen in ons liveblog.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht.