Op 15 maart kiest Nederland een nieuwe regering. Debatten op televisie en de radio moeten de keuze voor de stemgerechtigde makkelijker maken. NU.nl zet de belangrijkste hiervan op een rij. 

NPO Radio 1 Lijsttrekkersdebat
Radiostation: NPO 1
Wanneer: 24 februari, 16.30 uur

Tijdens het radioprogramma Nieuws en Co gaan de negen grotere partijen met elkaar in debat. Vanuit het perscentrum Nieuwspoort in Den Haag wordt hier live verslag van gedaan, met de presentatie van Lara Rense en Joost Vullings. Het debat wordt telkens met drie deelnemers gevoerd. 

RTL Rode Hoed Debat
Zender: RTL4
Wanneer: 26 februari, 21.00 uur

Voorheen stond dit RTL-debat bekend als het premiersdebat, totdat Mark Rutte en Geert Wilders zich terugtrokken. De twee partijleiders weigerden deelname toen bleek dat RTL vijf partijen uit zou nodigen in plaats van vier. Volgens RTL was dit noodzakelijk omdat de vierde en vijfde partij erg dichtbij elkaar lagen in de peilingen, maar Rutte en Wilders vonden dat hiermee een belofte geschonden werd.

In eerste instantie wilde RTL het debat schrappen, maar na veel protest gaat het debat toch door met de partijen CDA, D66, GroenLinks, PvdA en SP. Frits Wester presenteert de avond in de Rode Hoed te Amsterdam. 

Carrédebat
Zender: RTL4
Radiostation: BNR
Wanneer: 5 maart, 21.00 uur

BNR Nieuwsradio, RTL Nieuws en Elsevier organiseren op 5 maart voor de derde keer gezamenlijk een debat in Carré. De acht grootste partijen zouden hier aan het woord komen, maar PVV-leider Wilders heeft inmiddels afgezegd. De reden hiervoor was een interview dat RTL hield met zijn broer, Paul Wilders.

De politicus was het er niet mee eens dat zijn familie bij de campagne werd betrokken. Het debat, onder leiding van Antoin Peeters en Diana Matroos, gaat alsnog door en wordt live vanuit Amsterdam uitgezonden. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vult de plek van Wilders op. Aan het debat doen nu behalve de PvdD ook VVD, CDA, PvdA, D66, SP, GroenLinks en 50PLUS mee.

FunX Verkiezingsdebat
radiostation: FunX, livestream
Wanneer: 8 maart, 19.00 uur

De partijen D66, Denk, GroenLinks, PvdA en de VVD gaan met elkaar de strijd aan tijdens het Verkiezingsdebat van FunX in Den Haag. Vragen komen binnen via Facebook. Ook kunnen FunX-luisteraars die bij het debat aanwezig zijn, ter plekke vragen stellen.

NOS Jeugdjournaal Verkiezingen
Zender: NPO Zapp
Wanneer: 11 maart, 19.00 uur

Kinderen maken kennis met de lijsttrekkers van de zes grotere partijen uit de Tweede Kamer, tijdens een 'politieke spelletjesavond'. Belangrijke vragen komen op speelse wijze aan bod, in de vorm van onder meer woordspellen en een quiz. Siham Raijoul en Joris Marseille presenteren de avond. 

EenVandaag Erasmus Debat
Zender: NPO 1
Wanneer: 13 maart, 18.15 uur

De huidige minister-president Mark Rutte neemt het op tegen zijn, volgens de peilingen, belangrijkste tegenstander Geert Wilders. Dit is volgens EenVandaag het enige één-op-één debat voor de verkiezingen van 15 maart. Pieter Jan Hagens zal de avond presenteren in de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Daar volgt ook het nagesprek met Volkskrant-journalist Frank Hendrickx, Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen en politiek verslaggever Remko Theulings. 

NOS Nederland Kiest - Het Debat
Zender: NPO 1
Wanneer: 14 maart, 20.30 uur

Op de vooravond van de verkiezingen gaan de lijsttrekkers van veertien partijen nog eenmaal met elkaar in debat. De leiders van GroenLinks, CDA, D66, CU, VVD, PvdA en PVV strijden één op één tegen elkaar in de Statenpassage in het gebouw van de Tweede Kamer. Presentator Rob Trip laat ook de lijsttrekkers van zes kleinere partijen aan het woord, die debatteren in drietallen.

Thierry Baudet van Forum voor Democratie gaf eerder aan zich buitengesloten te voelen omdat hij geen plek kreeg in dit debat. Hij hoopt deze alsnog te veroveren door een kort geding aan te spannen tegen de NOS. Op 28 februari doet de rechter hierover een uitspraak.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht.