De NOS heeft de berichtgeving over de opkomst bij de bijeenkomst van Geert Wilders in Spijkenisse aangepast. De omroep sprak over 'een ongekende belangstelling' bij de bijeenkomst van Wilders in Spijkenisse.

Onder meer de Volkskrant reageerde in een televisierecensie kritisch op de berichtgeving: "Volgens mensen die aanwezig waren, waren er maximaal 150 PVV-aanhangers en minstens evenveel journalisten, beveiligers, agenten en agenten in burger. Toch was Wilders' campagnestart de opening van het NOS Journaal van Acht uur, dat sprak over een 'ongelooflijke mensenmassa die er op afkwam'."

De krant stelt echter dat er bij lange na geen sprake was van een "ongelooflijke mensenmassa". "Een echte mensenmassa was bijvoorbeeld wel op de been bij de zorgmanifestatie op het Malieveld in Den Haag. Daar kwamen minstens zesduizend mensen op af. Dat nieuws moet het doen met anderhalve minuut, na de dik zes minuten gratis zendtijd voor Wilders."

Volgens de Volkskrant zijn kijkers voor de gek gehouden, wat in deze tijd extra schadelijk is omdat media onder een vergrootglas liggen. 

Veel pers voor Wilders bij start campagne
Veel pers voor Wilders bij start campagne

Gelijk

De NOS herkent zich in die kritiek. "Iedereen die zich erover heeft verbaasd dat er een ongekende belangstelling was, heeft natuurlijk gelijk. Want in feite was het niet veel meer dan een lijsttrekker op campagne", aldus de omroep.

De NOS schrijft dat Wilders omringd werd door vele tientallen aanhangers en pers. "Met als gevolg heel veel geduw en getrek, mede door alle veiligheidsmaatregelen."

Hierdoor leek de bijeenkomst in Spijkenisse hectischer dan andere bezoeken van Wilders. "Dat hebben we geprobeerd te omschrijven, maar daar hadden we dus andere woorden voor moeten kiezen", besluit de verklaring.