De plannen van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) om in maart mee te doen aan de verkiezingen blijken een grap. Dat bevestigt de organisatie. Verschillende media noemen de grap 'zeer schadelijk' voor het vertrouwen van het publiek in de journalistiek. 

Het LAKS verklaart dat het op deze manier aandacht wilde vragen voor de problemen in het onderwijs. "We hebben veel positieve reacties gehad en op die manier is het geslaagd", aldus de organisatie.

Voorzitter van het LAKS, Sven Annen, zegt tegen NU.nl, dat er woensdag veel negatieve reacties komen op de zelfbenoemde verkiezingsstunt. "We hebben er geen spijt van", aldus Annen. "We hadden dit wel ingecalculeerd en zien het als een laatste redmiddel."

Annen: "Zonder risico te nemen kom je er niet en we willen hiermee laten zien dat we niet met ons laten sollen. Ook negatieve aandacht is aandacht."

Lijsttrekker

Annen zei maandag: "Het wordt tijd dat het onderwijs bij zijn fundament wordt aangepakt. De politiek zou in het belang van de leerling moeten handelen.'' Hij voegde daaraan toe dat LAKS zich daarom verkiesbaar wilde stellen en dat hij lijsttrekker zou worden.

De organisatie zei dat volgens hen het onderwijs meer en meer om slagingspercentages en geld draait. Hierdoor staan de toekomst van scholieren en de toekomst van Nederland als kenniseconomie op het spel, maar de politiek luistert volgens de organisatie niet.

Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) start politieke partij
Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) start politieke partij

NOS

De hoofdredactie van de NOS heeft naar aanleiding van de gefingeerde verkiezingsactie een brief naar de scholierenorganisatie gestuurd. "Uw organisatie heeft ervoor gekozen om de NOS bewust te misleiden om aandacht te genereren voor uw opvattingen over de kwaliteit van het onderwijs," schrijft de hoofdredactie in de brief.

"U heeft hiervoor een methode gekozen (het organiseren van een persconferentie om bekend te maken dat LAKS deel gaat nemen aan de verkiezingen van 15 maart) waarbij u opzettelijk onjuiste informatie heeft verspreid."

De hoofdredactie van ANP noemt het opzettelijk verspreiden van onjuiste informatie zeer schadelijk. ''Het LAKS heeft zich gediskwalificeerd als bron. Daar houden we vanaf nu rekening mee," aldus ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen.

Ook de hoofdredactie van NU.nl is teleurgesteld in de actie van de organisatie. "We moeten nu serieus bespreken hoe we de komende eindexamens gaan verslaan met een bron die ons vertrouwen heeft beschaamd", zegt hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman.