Lucas van de Meerendonk, bekend als verslaggever van het Zapp Weekjournaal (NOS/NTR), is de nieuwe presentator van het Jeugdjournaal. Hij zal de plek van de eind augustus vertrokken presentator Robbie Kammeijer op gaan vullen.

Voordat Van de Meerendonk bij het Zapp Weekjournaal in dienst kwam, werkte hij ruim twee jaar voor SchoolTV Weekjournaal (NTR). Ook was hij werkzaam als freelancer voor onder andere het NOS Jeugdjournaal, AD, De Rekenkamer van KRO-NCRV en BNN Today op NPO Radio 1.

Van de Meerendonk won in 2015 de Zapp Weekjournaal YNE Award voor het portret dat hij op Lesbos maakte van het 12-jarig meisje Amal en haar familie die gevlucht waren uit Syrië, De journalist interviewde eerder ook bekende personen als Daniel Craig (James Bond), koningin Máxima, Louis van Gaal en Mark Rutte.

Van de Meerendonk: "Dit is voor mij een droombaan. Al vanaf het moment dat ik Journalistiek ging studeren, wilde ik het Jeugdjournaal presenteren. Dus toen ik de kans kreeg, heb ik die gegrepen. Ik hou ervan om nieuwe uitdagingen aan te gaan en voor mij is met name het presenteren een nieuw aspect waarin ik mij graag verder ontwikkel."

Ronald Bartlema, chef NOS Jeugdjournaal zegt: "Lucas kent de doelgroep en de doelgroep kent hem. Hij is ervaren, maar heeft tegelijkertijd zijn journalistieke onbevangenheid behouden. Ik vind dat een van de vele kwaliteiten van Lucas. Hij begon hier heel wat jaren geleden als stagiair en ik ben blij en ook wel een beetje trots dat hij nu het presentatieteam van het Jeugdjournaal komt versterken."