Arnon Grunberg (45) gaat nog tot en met het voorjaar van 2018 door met zijn column Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant.

De 45-jarige schrijver (Blauwe Maandagen, Tirza) zet nu al zes jaar lang zijn gedachten voor de landelijke krant op een rij. Daarvoor wisselden Remco Campert en Jan Mulder op die plek op de voorpagina van gedachten. 

De Voetnoot, waarin Grunberg over zichzelf en de rest van de mensheid schrijft, verschijnt zes maal per week. Daarnaast levert hij soortgelijke bijdragen aan titels als VPRO Gids, Het Parool, Vrij Nederland en Humo

Ook schrijft hij romans en treedt hij veelvuldig als spreker op. Veel verschillende verplichtingen, die Grunberg geen moeite kosten: "Eigenlijk is het allemaal heel overzichtelijk", zegt hij in gesprek met de Volkskrant.

Dag indelen

"Gewoon een kwestie van je dag indelen. Het is ook niet zo dat als ik 's ochtends mijn laptop open en de Voetnoot ga schrijven, dan eerst moet bedenken: 'Waar zal ik het eens over hebben?' Dat hele proces is dan al achter de rug. Het schrijven van een Voetnoot is voor een groot deel het dagelijks lezen van kranten en het bijhouden van nieuws."

"Zo gaat het met romans ook. Als ik daaraan begin, heb ik er al tevoren over nagedacht - tijdens het reizen, als ik onder de douche sta of door de stad loop."