Vijftig jaar geleden werd het eerste STER-blok uitgezonden. Aanvankelijk waren politici kritisch over het uitzenden van reclamespotjes op de publieke omroep. 

In 1951 hadden de eerste Nederlandse huishoudens een televisie. Toenmalig minister Jo Cals zorgde er in 1953 voor dat de eerste reclamespotjes op de buis te zien waren, al bleven veel politici sceptisch omdat de reclames het volk te veel zouden beïnvloeden. Zo meldt de Trouw

Het eerste volledige STER-blok werd vijftig jaar geleden uitgezonden. Bezwaren tegen het blok bleven door de jaren heen bestaan bij verschillende partijen. Zo zou het STER-blok inkomsten weghalen bij de kranten, die hierdoor minder adverteerders hadden. Ook vond een aantal christelijke partijen dat de spotjes niet uitgezonden mochten worden op zondag. 

Toch zagen sommige mensen ook de voordelen. Zo lieten steeds meer bekende Nederlanders zich strikken voor een spotje en werden sommige acteurs zelfs beroemd vanwege de reclame. Bijvoorbeeld meneer van Dalen, die de supermarktmanager van de Albert Heijn speelde.

De beroemde mascotte van de STER, de Loekie-leeuw, verdween in 2004 van de televisie. De leeuw leeft voort in de jaarlijkse reclameprijs.