De Turkse autoriteiten bevestigen voor het eerst dat ze de NOS-website sinds 19 december geblokkeerd hebben. Op die dag zette de NOS beelden van de moord op de Russische ambassadeur Andrej Karlov in Ankara online. 

De beelden van de moord op Karlov zijn afkomstig van de Turkse publieke omroep TRT. Turkse media kregen direct na de moord te horen dat ze alleen officiële persberichten van de autoriteiten mogen overnemen.

Totdat de NOS de video verwijdert, blijft de blokkade van kracht, meldt een bron bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de NOS.

'Geen aanleiding'

Hoofdredacteur Marcel Gelauff betreurt de blokkade, maar is niet van plan de beelden te verwijderen. "Daar is geen enkele aanleiding voor. De video was een belangrijk nieuwsmoment en die journalistieke afweging verandert niet door de blokkade van onze site en app."

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op verzoek van de Tweede Kamer bezwaar gemaakt tegen de blokkade bij de Turkse autoriteiten.

Karlov werd maandag 19 december in de Turkse hoofdstad Ankara doodgeschoten. 

De Turkse President Recep Tayyip Erdoğan en zijn Russische college Vladimir Poetin hebben na de moord op de ambassadeur contact gehad. Ze zeiden beiden dat de aanslag bedoeld is om de band tussen Rusland en Turkije te schaden, maar dat dit niet zal lukken.