Joop Braakhekke is op 75-jarige leeftijd overleden. Hij vocht al enige tijd tegen uitgezaaide alvleesklierkanker.

De familie van Braakhekke maakte dit donderdag bekend. Het restaurant van de tv-kok, 'Le Garage', blijft donderdagavond open, laat compagnon Erwin Walthaus aan De Telegraaf weten. Hij onderzoekt nu wat de rol wordt van Le Garage in het publiekelijke afscheid van Braakhekke.

Afgelopen september werd bekend dat de ziekte was teruggekomen, nadat hij eerder dit jaar gezond werd verklaard.

Braakhekke was sinds de diagnose strijdbaar en besloot in Duitsland een immuuntherapie te ondergaan. Dat heeft echter niet gewerkt.

Eind oktober besloten de tv-kok en zijn vriend Wim Nijkamp een geregistreerd partnerschap aan te gaan. "We zijn al 45 jaar bij elkaar en het is verstandig om nu iets te regelen, want ik weet niet hoe het afloopt met mijn ziekte", zei Braakhekke destijds. 

Emoties

De 75-jarige Braakhekke bleef nuchter onder de situatie. ''Je kunt nu wel in opstand komen en overal emoties bij halen en oproepen, maar er is toch niks meer aan te doen."

Hij wond zich niet meer op over zijn lot. "Ik heb keihard gewerkt en daarna heel bewust een punt gezet achter mijn professionele leven. Ik hoopte nu vooral leuke dingen met Wim te kunnen doen. Maar dat zit er kennelijk niet in en dat is jammer."

Braakhekke blikt in zijn laatste interview terug op een "fantástisch leven waarin alles is gebeurd wat ik wilde". "Dat kunnen er vast niet veel zeggen", zegt de tv-kok in Volkskrant Magazine dat zaterdag verschijnt.

Carrière

Joop Braakhekke was een bekende tv-kok en eigenaar van restaurant Le Garage in Amsterdam. In 1993 begon hij als presentator van het programma Kookgek. Van hem verscheen ook de kookboekenreeks Kookschrift van een Kookgek. In 2015 vierde Braakhekke dat hij vijftig jaar in het vak zat.

In het restaurant naast 'Le Garage', 'En pluche', dat Braakhekke enige jaren geleden opende, is donderdagavond tussen 18.00 uur en 20.00 uur gelegenheid om stil te staan bij de dood van de beroemde kok en "gevoelens te delen."