Gepensioneerde journalisten van onder meer Vrij Nederland en Het Parool werken aan een nieuw, tweewekelijks tijdschrift. Het is de bedoeling dat het blad, genaamd Argus, vanaf maart in de winkels ligt.

Rudie Kagie (66) en Kees Schaepman (69), beiden eerder werkzaam voor VN, zullen als hoofdredacteur van Argus fungeren, meldt De Volkskrant woensdag. Deze week ligt VN voor de laatste keer als weekblad in de winkels.

De redactie wordt aangevuld met zes leden. Het nieuwe tijdschrift presenteert zichzelf als 'dwars met een glimlach' en laat de inhoud niet door chefs bepalen, maar door de auteurs.

Opvallend is dat de journalisten belangeloos aan het blad meewerken. Kagie laat weten dat de medewerkers 'liefde voor het vak als drijfveer gebruiken'. Dit moet Argus rendabel maken.

Ziel onder de arm

"Er lopen veel journalisten met hun ziel onder de arm, mensen die wat leuks kunnen en willen doen", aldus uitgever Theo Bouwman. Hij was van 1981 tot 1994 directeur van de Weekbladpers, de uitgever van onder meer Vrij Nederland.

Een jaarabonnement op het blad kost vijftig euro. Er zijn 1.500 abonnees nodig om rendabel te worden, aldus Bouwman.