Het salaris van dj Giel Beelen wordt verlaagd nu hij niet meer de ochtendshow op 3FM presenteert. Dat valt op te maken uit een verklaring die BNN-VARA woensdag heeft uitgegeven, na berichtgeving in De Telegraaf.

Volgens de krant verdient Beelen een jaarsalaris van 560.000 euro en dat zou pas na 2018 worden aangepast. Kamerleden van verschillende partijen reageerden daar afkeurend op, zo bleek uit een rondgang van NU.nl.

Maar volgens BNN-VARA ''wordt bij veranderende werkzaamheden het betaalde bedrag zo snel als mogelijk aangepast''. ''De suggestie in De Telegraaf dat dat pas na 2018 zal gebeuren is onjuist."

Beelen maakt vanaf januari alleen nog een radioprogramma op de vrijdag-, zaterdag- en zondagavond.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) zei dat hij zich woensdagochtend in zijn koffie verslikte toen hij las wat Beelen verdient. Hij kan zich voorstellen dat veel VARA-leden dat deden. "BNN-VARA maakt programma's met ons belastinggeld. Dit soort exorbitante salarissen passen daar niet bij'', aldus de VVD'er.

Voor het management van instellingen die met overheidsgeld worden betaald, geldt al een salarisplafond. "We zijn als kabinet bezig ervoor te zorgen dat die regel voor alle medewerkers van alle publieke organisaties gaat gelden. Dus ook voor presentatoren van de publieke omroep.'' Hij benadrukt dat betrokkenen natuurlijk niet hoeven te wachten tot de nieuwe wet er is om fatsoenlijker afspraken te maken.