De Tweede Kamer wil van het kabinet opheldering over het vermeende salaris van 3FM-dj Giel Beelen van 5,6 ton per jaar.

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl.

De Telegraaf meldt woensdag dat Beelen 565.000 euro verdient voor zijn onlangs gestopte ochtendshow bij 3FM. De radio-dj gaat vanaf januari 2017 op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond radio maken voor de zender.

Omdat het een publieke omroep betreft waarbij het salaris (deels) door de belastingbetaler wordt opgehoest wil de Kamer dan ook opheldering van staatssecretaris Sander Dekker (Media) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).

"Als het klopt is het vorstelijk. Dit klinkt me niet als muziek in de oren", aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven. En SP-Kamerlid Jasper van Dijk: "Dat geld is bedoeld voor programma's, niet voor presentatoren."

Hij wil onder andere weten of het bedrag klopt en welk deel door 3FM wordt betaald. Verder dringt hij er op aan dat de NPO de salarissen boven de wettelijke norm voor topinkomens openbaar maakt.

Wettelijke norm

Ook VVD en PvdA zijn verbaasd over het vermeende salaris van Beelen. VVD-Kamerlid Ton Elias wil weten of het bedrag klopt en wat ondernomen gaat worden om hier wat aan te doen. "Ik vind dat je niet te krampachtig moet doen over salarissen, maar meer dan 5 ton voor een radio-dj wordt wel erg gortig."

PvdA'ers John Kerstens en Mohammed Mohandis willen van het kabinet weten of een salaris van 560.000 euro nog wel redelijk is. Kerstens: "Ik vind het krankzinnig".

Zij stellen voor dat alle medewerkers in de publieke- en semi-publieke sector onder de wettelijke norm die nu geldt voor topfunctionarissen gaan vallen.

De PvdA ziet graag een wetsvoorstel tegemoet om dit te regelen.