RTL ziet het als taak van de zender om mensen die meedoen aan hun hulpprogramma's "ook echt te helpen". "We behalen hiermee al jaren positieve verhalen", staat te lezen in een reactie van de zender en producent Blue Circle op een kritische drieluik van NRC.

RTL vindt dat NRC een 'eenzijdig beeld' schetst van de hulp die in programma's als Een nieuw begin en Geef mij nu je angst wordt geboden. De krant publiceerde woensdagochtend een artikel waarin oud-deelnemers hun beklag deden over hun deelname aan hulpprogramma's van RTL. 

Volgens RTL kan het "altijd gebeuren dat er iets niet helemaal naar wens gaat". "We hopen dan dat mensen bij ons aankloppen, zodat wij samen naar een oplossing kunnen zoeken", staat te lezen in de verklaring.  

De zender laat weten door de krant te zijn benaderd met tientallen vragen, waarvan een "klein deel van de antwoorden is overgenomen".

"Aangezien het gaat om programma's uit 2013 en 2014 zijn sommige antwoorden, in de korte tijd die ons is gegeven, lastig te achterhalen, maar dat gaan wij alsnog doen om waar mogelijk verbeteringen in het proces door te kunnen voeren."

Een nieuw begin

In NRC Next staat woensdag het eerste deel van een drieluik over de hulpprogramma's van RTL, dat gaat over cosmetische chirurgie. De krant heeft twintig kandidaten van diverse hulpprogramma's van de commerciële zender gesproken, die zich gedupeerd voelen. 

Zo bleken extra kosten, voor bijvoorbeeld nabehandelingen, voor eigen rekening en was de beloofde psychische begeleiding gering.  

Een deelneemster van het programma Een Nieuw Begin beschrijft in de krant hoe ze op 25-jarige leeftijd een kunstgebit kreeg in het programma. Na de opnames blijkt het gebit te groot, waardoor ze het drie jaar later drie keer per dag moet vastlijmen.