Giel Beelen neemt afscheid van ochtendprogramma bij 3FM

Giel Beelen presenteerde vrijdagochtend de laatste uitzending van zijn ochtendprogramma op 3FM. De diskjockey was ruim twaalf jaar te horen in de ochtenduren. 

Vanaf maandag is het tussen 06.00 en 09.00 uur de beurt aan Domien Verschuuren. Beelen verliet anderhalf uur voor het einde van het programma de studio. De dj stapte de auto in en besloot vanuit daar de uitzending af te ronden.

Beelen arriveerde in het Paard van Troje in Den Haag, waar Douwe Bob een klein privé-optreden gaf. "Ik wil nog een iemand bedanken... jij. Jij, de luisteraar", sloot de radio-dj snikkend zijn uitzending af.

NPO 3FM kampt met teruglopende luistercijfers. Het einde van het radioprogramma Giel valt samen met de verjonging van de publieke zender, die zich meer wil profileren als jongerenmerk.

De dj begon zijn laatste uitzending iets na 6.00 uur met een fragment van zijn eerste ochtendshow op 17 mei 2004. Hij begon zijn show toen met een scheet, zodat hij het fragment trots kon laten horen als hij ooit met zijn ochtendshow zou stoppen. "Eigenlijk is er in twaalf jaar niets veranderd", constateerde hij zelf.

In een live interview met NOS op 3 bekende Beelen een heel dubbel gevoel te hebben over de laatste uitzending. Vrijdagochtend belde minister-president Mark Rutte hem op. "Je hebt mij jarenlang in de ochtend begeleid."

Levenswerk

"Ik heb deze datum een half jaar geleden zomaar geroepen: 11/11 vond ik mooi klinken, en het moest ruim voor Serious Request zijn", legde hij uit. "Nu is het zo ver. Ik ben klaar voor de toekomst. Maar ik weet dat ik mijn levenswerk, want zo zie ik het toch, enorm ga missen."

Beelen krijgt van veel mensen de wens dat hij voortaan lekker uit mag slapen. "Maar dat is iets waar ik nooit over heb geklaagd", stelde hij. "Er staan heel veel mensen vroeg op voor hun werk. En ik dacht onder de douche dan altijd: ik mag weer lekker plaatjes gaan draaien."

Spelen met vuur

De laatste weken van Beelens ochtendshow gingen niet geruisloos voorbij. De presentator kwam negatief in het nieuws door een racistische grap over DENK-politica Sylvana Simons. Zijn excuses voor de grap - waarbij hij na een fragment met apengeluiden 'rustig Sylvana' zei - vielen ook niet in goede aarde.

Ook hier keek hij eerlijk op terug. "Het was een kutopmerking die uit de hand liep", aldus Beelen. "Ik ben er nu nog dagelijks mee bezig om mensen uit te leggen dat ik het niet zo bedoelde." Anderzijds past deze laatste controverse wel bij zijn manier van radio maken, vindt hij zelf. "Ik heb twaalf jaar gespeeld met vuur. Dan is het logisch dat je soms ook brandwonden oploopt."

Opzienbarend

Controversiële uitspraken zijn altijd het handelsmerk van Beelen geweest. Zo ontsloeg de VARA hem in 2001, omdat hij luisteraars opriep poederbrieven te versturen naar de KRO. Deze omroep zette hem eerder op straat omdat hij in een interview Mein Kampf een indrukwekkend boek noemde.

Al even opzienbarend waren de drugsexperimenten die Beelen in zijn nachtprogramma uitvoerde. Ook een uitzending waarin een prostituee de 'shockjock' oraal bevredigde, is berucht.

Het einde van het programma Giel betekent niet dat Beelen volledig van NPO 3FM verdwijnt. Hij presenteert op de vrijdag-, zaterdag- en zondagavond een show voor nieuw muzikaal talent.

Lees meer over:
Tip de redactie