Schrijver Arnon Grunberg nodigt duizend lezers van de Volkskrant uit nadat hij afgelopen dinsdag in zijn column beloofde dat hij op wodka en wijn zou trakteren als Hillary Clinton niet de presidentsverkiezingen zou winnen.

De Tirza-auteur noemde het 'een merkwaardige gedachte dat kiezers die het totalitarisme ondersteunen een voorkeursbehandeling verdienen'.

Toen dit woensdag toch de waarheid bleek, bood Grunberg donderdag duizend Volkskrant-lezers een glas wijn of wodka aan. "Laten we een avond in januari 2017 organiseren, u kunt zich aanmelden", aldus de schrijver in zijn dagelijkse, korte column. "Ook als er maar 499 aanmeldingen komen, gaat de avond door, het zijn geen verkiezingen."

In de middag liet Grunberg aan de Volkskrant weten dat er om 10.23 uur al meer dan duizend aanmeldingen waren. Hij wil het evenement vermoedelijk organiseren in een sporthal of theater en hoopt dat de Volkskrant 'iets kan bijdragen als het echt uit te hand loopt'.

Lening

In augustus 2013 deed de 45-jarige Grunberg eveneens een belofte aan zijn lezers. Hij liet toen in zijn column weten 5.000 euro uit te lenen tegen zes procent rente met een maximale looptijd van tien jaar. Hij koos 19 koppels uit die het geld van hem mochten lenen.