Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Dokteronline.nl verliest kort geding tegen VARA-programma Rambam

Dokteronline.nl heeft het kort geding tegen Rambam verloren. De website spande een kort geding aan tegen het VARA-programma om een uitzending tegen te houden.
Door NU.nl

Op Dokteronline.nl kunnen mensen zonder doktersbezoek medicijnen bestellen. De makers van Rambam laten met verborgen camera's in de uitzending zien hoe ze zonder problemen aan antidepressiva en zware pijnstillers kunnen komen.

In Nederland zijn deze online medicijndiensten verboden, maar door een ingewikkelde internationale constructie doet het bedrijf, dat is gevestigd op Curaçao, volgens de Nederlandse wet niets verkeerd. Artsen hebben volgens Rambam nauwelijks contact met de patiënt.

Programmamaker Jelte Sondij solliciteert als Tsjechische arts bij het bedrijf en via verborgen camera's wordt inzicht gegeven in de handelswijze van het bedrijf. "De arts vertelt dat hij 5 euro per patiënt krijgt, voor elk consult gemiddeld dertig seconden nodig heeft en bij benadering ongeveer 1.500 patiënten per maand doet. Dat zijn flinke verdiensten."

Verborgen camera

Met het kort geding wilde Dokteronline.nl de producent en de VARA verbieden om het materiaal, dat is opgenomen met de verborgen camera's, uit te zenden. Het bedrijf stelt dat de producent niet het recht had om deze methode in te zetten, maar hier is de rechtbank het niet mee eens. 

De uitzending van Rambam is donderdag 10 november om 21.50 uur te zien op NPO 3.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Lees meer over:

Rambam

Aanbevolen artikelen