Ewout Genemans vond maken Bataclan-documentaire 'heel indrukwekkend'

Ewout Genemans vond het maken van de documentaire over de aanslag in Bataclan "heel indrukwekkend". "Het is natuurlijk iets waar we in Europa steeds vaker mee geconfronteerd gaan worden."

De 31-jarige programmamaker volgde vier Nederlandse vrienden die de aanslag vorig jaar in theater Bataclan in Parijs overleefden en legde vast welke impact die op hun leven had. "In de documentaire zie je vier doodnormale jongens die leuk naar een concert gingen en ineens met zoiets te maken kregen."

"Als je bezig bent om zoiets in beeld te brengen, ga je daar zelf ook wel over nadenken", aldus Genemans tegen NU.nl. Ferry, Bob, Dexter en Frank vertellen in de documentaire Bataclan, 1 jaar later hoe ze hun leven hebben opgepakt na de aanslag waarbij 89 mensen om het leven kwamen. "Parijs heeft voor die jongens een lading gekregen die nooit meer zal veranderen, ondanks dat het hele nuchtere jongens zijn. Daar denk je dan thuis toch ook nog wel over na."

De vrienden waren een paar dagen na de aanslag van 13 november te gast bij Humberto Tan in RTL Late Night. Voor dat interview kreeg Tan voor het eerst in zijn carrière de Sonja Barend Award. "Tan hield een fantastisch interview met hen. Ik ben blij dat ze het mij gunden om met ze mee te gaan naar Parijs."

Genemans neemt met de vier vrienden de kijker van minuut tot minuut mee in hoe ze de bewuste avond beleefden en hoopt daarmee een indruk achter te laten bij de kijkers. "Je merkt door wat er is gebeurd dat ze nog hechter met elkaar zijn geworden. Dat vond ik eigenlijk wel heel bijzonder om te zien."

Realityprogramma's

Genemans maakte eerder met zijn productiebedrijf No Pictures Please, dat vorig jaar werd overgenomen door producent Blue Circle, realityprogramma's als Passie in de Polder, From Russia With Love en Fans. Hij kan zich voorstellen dat de stap naar documentaires voor sommige mensen als een verrassing kan komen. "Die programma's vind ik nog steeds heel leuk om te maken, maar ik vind het ook leuk om als maker een volgende stap te zetten."

Voor Genemans zit die stap in het maken van meer inhoudelijke programma's. "Programma's waar je meer de tijd voor neemt en die hopelijk ook voor een impact zorgen. Een documentaire als deze zou ik ook zeker in de toekomst meer willen doen", aldus Genemans.

Late Night: Bataclan 1 jaar later wordt woensdag om 21.30 uur uitgezonden op RTL 4.

Lees meer over:
Tip de redactie