De website Dokteronline.nl heeft een kort geding aangespannen tegen het VARA-programma Rambam om de uitzending van donderdag tegen te houden.

Het kort geding dient woensdag in Amsterdam, meldt de VARA dinsdag.

Op Dokteronline.nl kunnen mensen zonder doktersbezoek medicijnen bestellen. De makers van Rambam laten met verborgen camera's in de uitzending zien hoe ze zonder problemen aan antidepressiva en zware pijnstillers kunnen komen.

In Nederland zijn deze online medicijndiensten verboden, maar door een ingewikkelde internationale constructie doet het bedrijf, dat is gevestigd op Curaçao, volgens de Nederlandse wet niets verkeerd. Artsen hebben volgens Rambam nauwelijks contact met de patiënt.

Jelte Sondij solliciteert als Tsjechische arts bij het bedrijf en via verborgen camera's wordt inzicht gegeven in de handelswijze van het bedrijf. "De arts vertelt dat hij 5 euro per patiënt krijgt, voor elk consult gemiddeld dertig seconden nodig heeft en bij benadering ongeveer 1.500 patiënten per maand doet. Dat zijn flinke verdiensten."

Verborgen camera

Met een kort geding wil Dokteronline.nl de producent en de VARA verbieden om het materiaal dat is opgenomen met de verborgen camera's uit te zenden. Het bedrijf stelt dat de producent niet het recht had om deze methode in te zetten.

De uitzending van Rambam is donderdag 10 november om 21.50 uur te zien op NPO 3.