Domien Verschuuren presenteert vanaf maandag 14 november de ochtendshow op NPO 3FM. Hij vervangt Giel Beelen die na ruim twaalf jaar met zijn show stopt.

De nieuwe programmering en koers van NPO 3FM werden maandag door zendermanager Basyl de Groot bekendgemaakt tijdens een persconferentie in de A'DAM Toren in Amsterdam.

Beelen maakte vorige maand bekend te stoppen met zijn ochtendshow op de zender. Hij verdwijnt niet van NPO 3FM. Op vrijdag, zaterdag en zondag presenteert Beelen tussen 19.00 en 22.00 uur het programma Live On Stage (VARA). De ochtendshow van Verschuuren gaat Jouw Ochtendshow heten.

De Groot wil met 3FM meer gaan inzetten op nieuw muzikaal talent, onder meer met het programma van Giel Beelen. "We gaan ze ondersteunen op de radio, maar ook daarbuiten."

Over de vernieuwde programmering zegt De Groot: "Deze club staat voor het nieuwe 3FM: jong, avontuurlijk, authentiek en open-minded." De zender wil meer in gaan zetten op nieuwe muziek, maar blijft de verjonging van het station doorzetten via podcasts, vlogs en sociale media.

"Jongeren hebben de wereld in hun broekzak en onder hun vingers. Alle muziek is met één swipe toegankelijk. 3FM speelt daarom meer dan ooit een essentiële rol als gids."

Talent

In de nieuwe programmering is ook ruimte voor nieuw radiotalent. Onder anderen Youtuber Kaj van der Ree is nieuw. "We gaan voor nieuwe ervaringen. Hij komt van Youtube en brengt die content naar de radio. Hij gaat radiomaken zoals radio nooit gemaakt is."

Angelique Houtveen (voorheen FunX en NPO Radio 6) komt ook de programmering versterken. Timur Perlin, die in september liet weten te stoppen met radiomaken, wordt vervangen door Mark van der Molen. Van der Molen maakte eerder een programma in de nacht. Samen met Rámon Verkoeijen gaat hij het tijdslot van 12.00 tot 14.00 uur opvullen.

Sander Hoogendoorn en Wijnand Speelman verhuizen van het weekend naar de dagprogrammering, die vanaf maandag 14 november ingaat. Roosmarijn Reijmer, Michiel Veenstra en Frank van der Lende blijven op hun vaste plek op de dag.

"Het is de eerste stap naar iets groters. NPO 3FM verandert van een radiozender naar een volledig jongerenmerk, als het gaat om nieuwe muziek en ervaringen. Overal", besluit De Groot.

De apps en de website van de radiozender worden ook vernieuwd.

Luistercijfers

Het gaat al lange tijd minder goed met het station. In oktober bereikte de publieke zender een marktaandeel van 6,3 procent, het laagste aandeel in 11,5 jaar. De daling in het aantal luisteraars zette in na het vertrek van namen als Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga.

Verschillende dj's van het station hebben hun kritiek geuit op de zender. Ekdom, die naar NPO Radio 2 verhuisde, zei dat bij de toenmalige zendermanager Wilbert Mutsaers een langetermijnvisie ontbrak. "Ik had rond 2010 wel het gevoel: moet er niet eens wat nieuws gebeuren? Nee, vonden ze. (..) Je moet wel innovatief blijven. Stilstand is achteruitgang."

Beelen liet voor de zomervakantie weten dat hij al jaren in onvrede leeft met de situatie van NPO 3FM. Ook Domien Verschuuren stelde dat 2013 het laatste jaar was "waarin het echt goed ging met 3FM". "De zender klopte gewoon. Gerard was op de toppen van zijn kunnen en Coen en Sander waren de nummer 1 van Nederland. We hebben met z'n allen iets te lang genoten van het feit dat het lekker klonk en het goed ging."

Mediabureau Vizeum concludeerde dat de poging om de radiozender te verjongen is "mislukt". Een grote daling was te zien in de middagshow, gepresenteerd door Frank van der Lende. Het tijdslot waar voorheen Swijnenberg en Lantinga een programma maakten, verloor ongeveer de helft van het aantal luisteraars.

In het AD liet De Groot vorige maand weten dat het duidelijk is dat de zender opnieuw moet worden opgebouwd. "Dat heeft tijd nodig. Ik vind het fijner dat iedereen geschrokken is over de slechte situatie van 3FM, dan dat mensen zich gaan afvragen wat 3FM ook alweer is."