Naast Zwarte Pieten zijn dit jaar in het Sinterklaasjournaal ook pieten met andere kleuren te zien. 

Dat schrijft de Volkskrant op basis van interviews met acht makers van het kinderprogramma. Diverse leden van het Sinterklaasjournaal overwogen het programma te verlaten, maar zijn door de aanpassingen gebleven. 

"Met dit scenario zetten we een betekenisvolle stap in de goede richting", zegt een crewlid in de krant. Volgens de makers van het programma is het een 'helse klus' om een breed publiek tevreden te stellen. 

In het voorjaar trokken Jochem Myjer, Dolores Leeuwin en Erik van Muiswinkel zich terug uit het programma. Van Muiswinkel en Leeuwin lieten weten zich niet te kunnen vinden in de manier waarop de NTR met het vraagstuk omgaat. 

RTL maakte deze week bekend Zwarte Piet uit te bannen en alleen nog roetveegpieten in te zetten. De NTR wil volgens de krant niet voorlopen, maar reflecteren wat speelt in de maatschappij. 

Uit een rondgang van de Volkskrant blijkt ook dat steeds meer Nederlandse gemeenten overstappen op de roetveegpiet. In navolging van Amsterdam, Den Haag en Utrecht kiezen ook Rotterdam en Leiden voor de piet met vegen op zijn gezicht.

In 60 seconden: Het ontstaan van Zwarte Piet
In 60 seconden: Het ontstaan van Zwarte Piet