Het tijdschrift Rolling Stone is door een jury schuldig bevonden aan laster vanwege een artikel over een groepsverkrachting op de Universiteit van Virginia.

Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Rolling Stone schreef vorig jaar een artikel over een vermeende groepsverkrachting van eerstejaarsstudente Jackie, die beweerde op de campus te zijn verkracht door zeven mannelijke medestudenten. De universiteit werd in het stuk beschuldigd van seksueel geweld.

De betrouwbaarheid van het stuk werd betwist, omdat de journaliste toegaf nooit de beschuldigde mannen te hebben gesproken. Een commissie van de Columbia School of Journalism oordeelde dat het blad op "alle vlakken" had gefaald: feiten controleren, verslaglegging en eindredactie. Het blad trok het stuk snel na publicatie in.

Goede naam

De studentenvereniging van de universiteit klaagde het blad en de redacteur aan, omdat de goede naam van de vereniging en die van haar leden zou zijn aangetast. Een jury stelde dat journalist Sabrina Erdely en de eigenaar van tijdschrift aansprakelijk zijn voor laster.

Voormalig voorzitter van de studentenvereniging Nicole Eramo eiste een schadevergoeding van 7,5 miljoen dollar. Eramo claimt dat het blad haar neerzette als iemand die vrouwen ontmoedigt om naar de politie te stappen bij incidenten.

Het is nog niet bekend welke straf wordt opgelegd.