Sylvana Simons had geen behoefte om met Giel Beelen aan tafel bij De Wereld Draait Door over zijn 'apengrap’ te praten. Beelen zei aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk geleerd te hebben 'dat discriminatie een veel gevoeliger onderwerp is dan dat ik al dacht dat het was'.

"De reden dat ik gisteravond niet tegenover Giel zat bij DWDD was niet 'wegens ziekte' maar 'wegens geen behoefte om met Giel te gaan zitten doen alsof dit over mij en/of hem gaat'", zegt Simons (45) op Facebook. "En ja, ik ben ook nog steeds ziek", voegt ze hieraan toe. 

In De Wereld Draait Door erkende Beelen dat de opmerking in de basis racistisch was, maar dat hij zichzelf niet als racist ziet. "Ik wil mezelf niet vrijpleiten, maar ik wil wel uitleggen dat er wat mij betreft niets racistisch inzat."

Hij hoopt dat de opmerking uiteindelijk aanzet tot discussie. "Ik vind dat je altijd de dialoog aan moet gaan. Dat is de reden dat ik hier zit. Los van het incident is het een onderwerp dat goed besproken moet worden", aldus Beelen (39). Volgens Simons bedoelde hij hiermee echter te zeggen: "Ik wil wel over racisme praten maar ik wil er niks aan doen." 

Ook de opmerking "de oorzaak was hoe ik radio maak" had volgens haar een heel andere betekenis, namelijk:  "De oorzaak was mijn gevoel van witte superioriteit." Volgens de presentatrice heeft Beelen vooral het gevoel dat "zijn fragiele witte ego is gekrenkt" en "begrijpt hij het verschil niet tussen belediging en discriminatie".

Aap

De radio-dj liet in zijn uitzending geluiden horen van een aap, waarna hij zei: "Rustig Sylvana". Collega-dj Michiel Veenstra liet een tip horen voor het openingsnummer van zijn eigen show: "Bokito doet goede zaken". Beelen liet daarop geluiden horen van een hysterische aap en maakte daarna grappend die opmerking over Simons.

Volgens Beelen wilde hij "inhaken op de rel met Johan Derksen". Derksen zei in de uitzending van Voetbal Inside dat Simons "zo trots als een aapje was", omdat RTL stopt met Zwarte Piet.

Antidiscriminatiespotje 

Dinsdag liet Krijn van Noordwijk, regisseur van een antidiscriminatiespotje van het ministerie van Binnenlandse Zaken , weten dat hij Beelen uit zijn filmpje heeft verwijderd. In een open brief riep hij Plasterk (Binnenlandse Zaken) op om zijn voorbeeld te volgen.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken lieten weten dat er geen reden is om de spotjes aan te passen, omdat de antidiscriminatiecampagne voorbij is en de filmpjes niet meer op tv te zien zijn.