Giel Beelen vindt dat het onderwerp racisme beter besproken moet worden. "Ik heb vooral geleerd dat dit een veel gevoeliger onderwerp is dan dat ik al dacht dat het was."

In zijn ochtendshow maakte hij vorige week een grap die ten koste ging van Sylvana Simons. De dj liet in de betreffende radio-uitzending geluiden horen van een aap, waarna hij zei: "Rustig Sylvana." 

In De Wereld Draait Door erkent Beelen dat de opmerking in de basis racistisch was, maar dat hij zichzelf niet als racist ziet. "Ik wil mezelf niet vrijpleiten, maar ik wil wel uitleggen dat er wat mij betreft niets racistisch inzat."

Hij hoopt dat de opmerking uiteindelijk aanzet tot discussie. "Ik vind dat je altijd de dialoog aan moet gaan. Dat is de reden dat ik hier zit. Los van het incident is het een onderwerp dat goed besproken moet worden", aldus Beelen.

Discriminatie

De opmerking is niet zonder gevolgen. Zo vertelt Beelen dat rapper Akwasi gezegd heeft niet meer bij hem in de studio te zullen aanschuiven.

Regisseur Krijn van Noordwijk maakte als reactie op de uitspraak een alternatieve versie van zijn antidiscriminatievideo die hij voor de Rijksoverheid maakte. In deze nieuwe versie is Beelen niet meer te zien.Daar heeft de dj begrip voor.

"Ik begrijp het wel. Al is het alleen maar om er een discussie mee aan te zwengelen. Ik denk alleen wel: ik ben destijds waarschijnlijk gevraagd vanwege mijn open minded radioprogramma. Ik zet nog steeds een streep door discriminatie. Ik schuil me nog steeds achter hetgeen wat ik in die video zeg."

De dj vindt niet dat hij een sanctie moet krijgen voor zijn opmerking. "Ik zou eerder pleiten voor het bespreekbaar maken in plaats van boetes te geven. Laten we erover communiceren."

Video: Giel Beelen onherkenbaar gemaakt in anti-discriminatiefilmpje

Giel Beelen onherkenbaar gemaakt in anti-discriminatiefilmpje
Giel Beelen onherkenbaar gemaakt in anti-discriminatiefilmpje