Regisseur Krijn van Noordwijk heeft een aangepaste versie van zijn antidiscriminatiefilmpje gemaakt. De filmmaker heeft Giel Beelen uit de video van de Rijksoverheid gehaald uit onvrede over zijn opmerking over Sylvana Simons.

Dat schrijft de regisseur dinsdag in een open brief aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. "Giel heeft een erg nare 'grap' gemaakt richting Sylvana (en een groot deel van Nederland), door haar met een aap te vergelijken, in navolging van de bekende stoflul Johan Derksen."

Beelen liet in de uitzending vrijdag geluiden horen van een aap, waarna hij zei: "Rustig Sylvana". Aanleiding was dat collega-dj Michiel Veenstra een tip voor het openingsnummer van zijn eigen show gaf: "Bokito doet goede zaken". De radio-dj liet daarop geluiden horen van een hysterische aap en maakte daarna grappend die opmerking over Simons.

"Ik vind als maker dat de twee niet in eenzelfde antidiscriminatiefilmpje kunnen staan", laat Van Noordwijk weten. "Giel moet eruit: ik wil hem eenvoudig onherkenbaar maken met een zwart vlak over zijn kop heen." Het filmpje is inmiddels te zien via Vimeo.

Van Noordwijk zou het "een erg goed idee" vinden als Plasterk wilde meewerken aan het plaatsen van de aangepaste film. "Een opfrisser voor de campagne, lijkt mij."

Bekijk de video:

Reactie

Beelen reageerde maandagochtend op de commotie rond zijn uitspraken. Hij liet maandagochtend weten dat hij wilde "inhaken op de rel met Johan Derksen". Derksen zei in de uitzending van Voetbal Inside dat Simons "zo trots als een aapje was", omdat RTL stopt met Zwarte Piet.

Beelen zei in zijn radioshow zijn woorden te betreuren. "Dit is niet iets wat ik zelf vind. Ik vind het vervelend als iemand door mij een rotweekend heeft gehad. En Sylvana in het bijzonder."

Respect

De dj zei ook veel respect voor Simons te hebben. "Wat zij allemaal wel niet heeft te verduren. En dan ga ik daar ook nog eens overheen. Ik zei het in een 'split second', maar het was smakeloos."

De opmerking zorgde ervoor dat Tunahan Kuzu, politiek leider van DENK, minister Ronald Plasterk opriep om Beelen te schrappen uit een campagnefilmpje van de Rijksoverheid waarin hij zich uitspreekt tegen discriminatie. Beelen zegt echter nog steeds "een streep door discriminatie te zetten".

3FM meldde maandag via de website dat de "gemoederen hoog zijn opgelopen" en dat de medewerkers zijn geschrokken van de uitspraak van Beelen. De zender heeft in overleg met alle betrokken partijen besloten dat Beelen als eerste mocht reageren op de commotie.