Giel Beelen heeft maandag zijn grap die hij maakte ten koste van Sylvana Simons 'smakeloos' genoemd.

De radio-dj liet in de uitzending vrijdag geluiden horen van een aap, waarna hij zei: "Rustig Sylvana". Aanleiding was dat collega-dj Michiel Veenstra een tip voor het openingsnummer van zijn eigen show gaf: "Bokito doet goede zaken". Beelen liet daarop geluiden horen van een hysterische aap en maakte daarna grappend die opmerking over Simons.

Volgens Beelen wilde hij "inhaken op de rel met Johan Derksen". Derksen zei in de uitzending van Voetbal Inside dat Simons "zo trots als een aapje was", omdat RTL stopt met Zwarte Piet.

Beelen zegt in zijn radioshow zijn woorden te betreuren. "Dit is niet iets wat ik zelf vind. Ik vind het vervelend als iemand door mij een rotweekend heeft gehad. En Sylvana in het bijzonder."

Respect

De dj zegt veel respect voor Simons te hebben. "Wat zij allemaal wel niet heeft te verduren. En dan ga ik daar ook nog eens overheen. Ik zei het in een 'split second', maar het was smakeloos."

De opmerking zorgde ervoor dat Tunahan Kuzu, politiek leider van DENK, minister Ronald Plasterk opriep om Beelen te schrappen uit een campagnefilmpje van de Rijksoverheid waarin hij zich uitspreekt tegen discriminatie. Beelen zegt echter nog steeds "een streep door discriminatie te zetten".

3FM meldt via de website dat de "gemoederen hoog zijn opgelopen" en dat de medewerkers zijn geschrokken van de uitspraak van Beelen. De zender heeft in overleg met alle betrokken partijen besloten dat Beelen als eerste mocht reageren op de commotie.