De Zaandamse vlogger Ismail Ilgün heeft een contract getekend bij platenlabel Top Notch. Het bedrijf gaat de controversiële vlogger ondersteunen met het ontwikkelen van nieuwe concepten.

"Ik wil een documentaire maken. Over achterstandswijken. Hoe is het om daar te wonen, welke problemen hebben mensen", vertelt de 19-jarige Ilgün aan de Volkskrant.

Ilgün kwam zelf in het nieuws door zijn vlogs over de Zaanse wijk Poelenburg. Daar zitten ook video's tussen waarin jongeren anderen lastigvallen en bedreigen. Het leidde tot de arrestatie van Ilgün wegens opruiing. Een maand geleden bood hij zijn excuses aan.

"Wat Ilgün als jongen van 19 in zijn eentje heeft bereikt in zo'n korte tijd, dat is niet normaal", vertelt David Koster, projectmanager bij Top Notch, aan de krant. "Hij is de stem van een generatie."

Het platenlabel richt zich op de multiculturele jeugd, wat volgens het bedrijf goed aansluit op de vlogs van Ilgün. "Ismail heeft meer bereikt in vijf weken dan de publieke omroep in heel 2016", licht Top Notch-baas Kees de Koning toe. Volgens hem bereikt de vlogger een breder publiek.

Interessant

"Al voordat er commotie over hem ontstond kende ik Ilgün al", vertelt De Koning aan NU.nl. "Ik vond hem gewoon heel interessant. Er zat veel muziek in, hij gaf plek aan onbekende artiesten. Daarom vond ik die commotie over hem zeer oneerlijk. Hij deed überhaupt iets waar geen commercieel belang gediend werd. Hij is iemand die iets laat zien."

De Top Notch-baas noemt zijn acties misschien niet handig. "Maar als de mediagoden slecht gezind zijn en tegen je keren, en je bent zelf 19 jaar, dan is het een gespeelde wedstrijd."

"Wat wij proberen te doen is getalenteerde mensen proberen te ondersteunen, te faciliteren en hun werk te promoten. Wij letten puur op zijn talent; dat heeft hij zeker. Of hij een uitstekend voorbeeld moet worden voor jongeren is niet aan ons. Sommige ouders zien een VVD-leider als voorbeeld voor hun kind."

Bekijk een vlog van Ilgün: