Jan Jaap van der Wal zag zijn show Dystopia zonder reden geweigerd worden door de netmanager van NPO1. Volgens de komiek zei de netcoördinator dat hij geen optredens meer van hem wilde uitzenden.

"Zonder daar een reden voor te noemen. Dat gold voor mij en Karin Bloemen, geloof ik", vertelt Van der Wal in gesprek met VARAgids

De 36-jarige cabaretier kon al snel terecht bij RTL. "Inmiddels schoof ik af en toe aan bij RTL Late Night en had ik vrij goed contact met Erland Galjaard, programmadirecteur van RTL. Ik had mijn show in eigen beheer opgenomen en gemonteerd, dus er lag een kant-en-klaar product, dat ik zowel aan de VARA als aan Erland had verstuurd. Alleen deden ze bij de VARA nogal moeilijk."

"De tijd dat een omroep gewoon een show uitzond en zich verder niet inzet voor een artiest, is voorbij. Ik heb regelmatig plannetjes voor televisieprogramma's ingediend bij de VARA, en dan kreeg ik nul op het rekest. Op een gegeven moment moet je aanvoelen: dit is iemand die belangrijk voor ons kan zijn, op welke manier dan ook."

Dubbele laag

Van der Wal heeft gemerkt dat de lijnen bij commerciële zenders korter zijn. "Het probleem voor de publieke omroep is dat je een dubbele laag hebt, met een omroep ertussen en een zenderbaas. Bovendien is bij RTL de opdracht helder: je moet kijkcijfers scoren. Dat is bij de publieke omroep ook het geval, alleen zeggen ze dat het niet zo is."

"Die meneer van NPO1 zal ongetwijfeld zijn redenen hebben gehad om Dystopia niet uit te zenden, want blijkbaar heb ik niet voldaan aan iets wat hij tegenover mij nooit heeft uitgesproken."