RTL laat geen Zwarte Piet meer zien op televisie. De omroep zegt definitief te kiezen voor een schoorsteenpiet.

Het besluit is genomen door de directie van RTL na de vele gesprekken die zijn gevoerd met zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. 

Minister Asscher van Sociale Zaken is blij met de beslissing. ''Complimenten voor RTL. Tijd voor verandering'', aldus de vicepremier.

De NTR, producent van het Sinterklaasjournaal (vanaf 9 november te zien), doet nog geen uitspraken over het uiterlijk van Zwarte Piet. Dit jaar vertrok een aantal oudgedienden bij het programma, omdat ze zich niet meer konden vinden in de manier waarop het programma omgaat met Zwarte Piet. Zo stapten Erik van Muiswinkel, Jochem Myjer en Dolores Leeuwin op.

Begrip

De schoorsteenpiet, die bij RTL vanaf nu gewoon Piet heet, heeft zwarte vegen op zijn gezicht omdat hij door de schoorsteen komt. De laatste jaren is door de discussie over Zwarte Piet vooral verdeeldheid en onduidelijkheid ontstaan, aldus een verklaring van RTL.

''Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar.''

In 60 seconden: Het ontstaan van Zwarte Piet

In 60 seconden: Het ontstaan van Zwarte Piet
In 60 seconden: Het ontstaan van Zwarte Piet

Animatie door in60seconds.nl

Asscher

Het overleg over Zwarte Piet is de afgelopen tijd onder andere gevoerd in bijeenkomsten die zijn gefaciliteerd door minister Asscher.

In de laatste bijeenkomst is door voor- en tegenstanders een verklaring opgetekend waarin afstand wordt gedaan van elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie rond het Sinterklaasfeest en is het voornemen uitgesproken om dat feest een feest te laten zijn voor alle kinderen in Nederland. ''Met de keuze voor de schoorsteenpiet geeft RTL inhoud aan deze verklaring'', meldt het mediabedrijf.