De hoofdredacteur van Esquire, Arno Kantelberg, heeft zijn excuses aangeboden voor een vrouwonvriendelijk stuk dat op de website van het tijdschrift verscheen. "Toen ik het zag heb ik het er meteen van af laten halen."

"Ik zie niet alles wat er online verschijnt, dat is veel te veel om bij te houden. Dat wereldwijde web is heel snel", zegt Kantelberg in gesprek met Gerard Ekdom op NPO Radio 2. 

Presentator Jan Kooijman uitte zondag kritiek op Esquire, dat hem eerder dit jaar nomineerde voor de prijs 'best geklede man'.

In een Twitterbericht hekelt Kooijman een "stijlloos artikel" met de titel 31 vrouwen die elke man een keer moet hebben gehad. In het lijstje kwam onder meer de 'dronken dolly' voor, een vrouw die door overmatig alcoholgebruik in slaap valt en waar je als man best van mag profiteren.

"Als dit artikel staat voor hoe 'stijlvol' Esquire is naar vrouwen, is mijn boodschap: stem NIET op mij", aldus Kooijman.

Het bericht is inmiddels door Esquire offline gehaald, maar website Quote heeft hetzelfde artikel nog op zijn website staan. Het blad laat aan NU.nl weten het stuk niet te zullen verwijderen. Beide titels worden door Hearst uitgegeven. 

'Smakeloos'

"Ik kan Jan geen ongelijk geven", zegt Kantelberg een dag later. De redacteur in kwestie heeft "een draai om zijn oren gekregen", aldus de hoofdredacteur. Volgens Kantelberg ging het om een "vrij smakeloos lijstje".

Op de vraag hoe het kan dat het stuk gepubliceerd werd, zegt Kantelberg: "Alles wat in het blad komt lees ik door, tot aan iedere komma. Voor online geldt dat niet. Dat is niet bij te houden, die jongens plaatsen vijftien stukken per dag. Die zijn hun eigen eindredactie. Ik lees niet eens de helft."

Kantelberg zegt dat hij zijn leesgedrag niet gaat aanpassen, maar wel duidelijk zal maken binnen welke grenzen zijn webredactie mag opereren.

Bang dat Kooijman zich terugtrekt in de strijd om best geklede man is Kantelberg niet: "Ik ga hem vandaag bellen."