NVJ wil onderzoek naar intimidatie binnen media na bedreiging Panorama

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil in kaart brengen hoe vaak journalisten bij het uitvoeren van hun beroep geïntimideerd worden. 

Aanleiding voor het onderzoek is het bericht over dreigementen van motorclub No Surrender richting Panorama-journalist Mylène de la Haye.

Algemeen secretaris Thomas Bruning laat aan Trouw weten: "Intimidatie komt in allerlei soorten en maten voor; van juridische stappen tot fysiek geweld. Het is weer tijd dat we dit probleem in kaart brengen."

Bruning vindt de dreigementen aan het adres van journalisten een zorgelijke zaak. "Met dit soort intimidaties ligt het gevaar van zelfcensuur op de loer: dat de pers zich niet meer veilig voelt om vrij te schrijven."

Social media

Het laatste onderzoek naar intimidatie van journalisten komt uit 2009, toen er nog veel minder gebruik werd gemaakt van social media. "Juist daar komt nu veel vuil vandaan."

Donderdag werd bekend dat leden van No Surrender bij journalist Mylène de la Haye "langs zou gaan" als hoofdredacteur van Panorama Frans Lomans geen contract zou ondertekenen waarin stond dat er niet meer geschreven zou worden over de motorclub.

Lees meer over:
Tip de redactie