De motorclub No Surrender heeft de hoofdredacteur en een verslaggever van weekblad Panorama bedreigd om een een serie artikelen over de motorclub tegen te houden. Ook zou het blad gedwongen zijn een contract te tekenen.

Hoofdredacteur Frans Lomans moest in 2014 tegen zijn zin een contract ondertekenen waarin staat dat verslaggeefster Mylène de la Haye niet meer mag publiceren over de motorclub, schrijft NRC woensdag.

De politie zegt in de krant dat er signalen zijn die er op wijzen dat Lomans en De la Haye zijn bedreigd. Lomans zou geen aangifte hebben gedaan. Wel sprak hij met de recherche.

De la Haye begon in 2014 met een serie over No Surrender, die al na twee verhalen stopte. Oprichter en oud-leider van No Surrender verbood verdere publicatie, omdat De la Haye wilde schrijven over de criminele aspecten van de motorclub.

Lomans kreeg twee leden van No Surrender over de redactievloer, die Lomans dwongen een contract te ondertekenen. Dit gebeurde namens voormalig voorman van de motorclub Klaas Otto. Dat valt te lezen in het contract dat op de Facebookpagina staat van Otto.

Afpersing

Otto zit op dit moment vast op verdenking van onder meer afpersing, witwassen en brandstichting. De 48-jarige oprichter van No Surrender is begin juli aangehouden.

Uit onderzoek van financieel rechercheurs komt naar voren dat Otto de afgelopen jaren "aanzienlijke bedragen" heeft uitgegeven maar dat er geen legale herkomst van het geld is gevonden. De politie vermoedt daarom dat het om crimineel geld gaat.

Mylène de la Haye zegt tegen het NRC dat ze niet inhoudelijk wil reageren."Ik ben er voortijdig mee gestopt. Je bent vrij om je eigen conclusie te trekken waarom", aldus De la Haye. Eén van de advocaten van Otto zegt tegen de krant alle beschuldigingen te ontkennen: "Klaas Otto heeft last van de beeldvorming rond zijn persoon."