Het Commissariaat voor de Media vindt dat BNN-VARA de grens heeft bereikt met het overtreden van reclameregels. Mede daarom heeft de mediawaakhond de omroep gewaarschuwd voor boetes.

Dat meldt het Commissariaat van de Media in een reactie aan NU.nl na berichtgeving in NRC Handelsblad. BNN-VARA heeft volgens het Commissariaat zich te vaak schuldig gemaakt aan sluikreclame. Indien de omroep met De Wereld Draait Door weer in de fout gaat, krijgt het direct een boete. Het programma stond al van december 2015 tot eind februari 2016 onder "intensief" toezicht.

De Wereld Draait Door overtrad onlangs de regels door het "overdreven en overdadig" aandacht besteden aan een concert van Jett Rebel. 

Het was niet de eerste keer dat de omroep de reclameregels overtrad. In oktober en november vorig jaar werd BNN-VARA gewaarschuwd nadat DWDD aandacht had besteed aan betaalapp Bunq en Linda TV. Ook was de mediawaakhond niet blij met de aandacht voor een restaurant van de omroep.

Gesprek

De omroep en het Commissariaat voor de Media hebben in juli en september over de overtredingen gesproken. De directeur van BNN-VARA, Gerard Timmer, zegt in NRC daarover duidelijkheid te hebben gekregen over wat toelaatbaar is en wat niet. "Maar daar hebben we soms andere opvattingen over."

"Wij hebben een makersperspectief. Als The Economist Ali B uitroept tot de meest invloedrijke persoon in het multiculturele debat, dan vinden wij dat je de cover van dat blad moet kunnen laten zien."

Verstappen

Ook is er gesproken over het interview met coureur Max Verstappen in de late night-show Pauw. Het gesprek bevatte volgens de mediawaakhond te veel reclame. De Formule 1-coureur droeg in een interview met Jeroen Pauw een pet en jas met daarop het logo van Red Bull.

In het geval van Verstappen zegt Timmer dat de coureur niet vooraf heeft laten weten dat hij per se zijn sponsorkleding wilde dragen. "Maar als je dan bij hem aankomt voor een interview en hij draagt een pet en een jas met logo, pak je dan de camera weer in omdat dat van het Commissariaat niet mag? Daar zit de spanning. Dat interview is geroemd, veel bekeken, het is relevant. Daar knelt de juridische en maatschappelijke werkelijkheid."

Maandag 5 september was Verstappen te gast bij Peptalk van Ziggo Sport, waar hij geen sponsorkleding droeg.