De pro forma-zitting in de zaak over de belediging van de profeet Mohammed, waarin Ebru Umar donderdag een verklaring moest afleggen, is uitgesteld. 

De zaak zal 27 december opnieuw plaatsvinden. De columniste bevestigt dit aan NU.nl.

Umar zou een verklaring afleggen over een door haar verstuurde tweet in 2011. "Mohammed is een homo, succes gegarandeerd." Dit gaat volgens het Turkse Openbaar Ministerie om de profeet Mohammed, maar Umar ontkent dit.

Die verklaring is er niet gekomen. "De zaak zou om 9.30 uur beginnen, maar startte uiteindelijk uren later", aldus Umar.

Poppenkast

"Mijn frustratie is dat de Turken poppenkast aan het spelen zijn. Iedereen weet dat het daar nu één grote chaos is, ze weten nooit waar ze mee bezig zijn. Eén ding is zeker: ik laat dit niet mijn leven definiëren. Maar als mij via het OM het verzoek bereikt om een verklaring af te leggen, dan doe ik dat met alle liefde."

Begin september werd bekend dat er nog een derde rechtszaak tegen Umar wordt aangespannen, wederom vanwege een vermeende belediging.

Het is nog niet bekend wanneer deze plaats zal vinden. Tijdens een eerdere pro forma-zitting legde Ubar een verklaring af over haar vermeende beledigingen richting het adres van president Erdogan en Kemal Atatürk.