Giel Beelen stopt met zijn ochtendprogramma bij NPO 3FM. De radio-dj is elke werkdag van 6.00 tot 10.00 uur te horen op de publieke zender.

Dat heeft de radio-dj maandagochtend in zijn show GIEL bevestigd. "Ja, ik heb besloten te stoppen met de ochtendshow. En nee, dat is nog niet in kannen en kruiken. Want we zitten nog steeds midden in dat proces."

"Ik heb zelf aangegeven nog dit jaar te willen stoppen, maar ik doe het in lijn met de rest van het station, waar ook van alles gaat gebeuren. Ik ben het zeker niet helemaal zat, maar ben blij dat ik een keuze heb gehad."

De radio-dj vertelt maandag aan het AD dat hij "al langer het gevoel heeft dat ik de ochtendshow niet meer moet doen". "De ontwikkeling van nieuwe media en het inspelen daarop bij 3FM ging trager dan ik dacht. Dat frustreerde me." 

Desondanks beleeft de dj nog steeds veel plezier aan zijn radioprogramma. "Afscheid nemen van de ochtend doe ik niet fluitend, dat zal ook best even pijn doen."

Nieuw talent

Beelen wil zich meer gaan bezighouden met het scouten van nieuw talent. "Ik wil ook meer doen met livemuziek en dieper ingaan op de verhalen van muzikanten", vervolgt de radio-dj. "Dat gaat niet samen met mijn ochtendshow. Dat voelt niet goed. Dat geldt ook voor het Glazen Huis. Ik heb aangegeven daar in elk geval dit jaar geen actieve rol in te willen spelen. Het past niet meer bij mijn nieuwe rol."

Zenderbaas Basyl de Groot is volgens Beelen bezig met een "flinke make-over" van de programmering. Al geruime tijd dalen de luistercijfers van de zender. Bij de doelgroep 20-34 jaar zijn die cijfers ten opzichte van een jaar geleden bijna gehalveerd. "Het klinkt gek, maar ik zie die dalende cijfers ook als een zegen. Nu weet ik zeker dat bij iedereen de onrust heeft toegeslagen", zei Beelen in het interview met de krant.

Ook bij Beelens programma is het zenderaandeel flink gedaald, meldde Radiofreak begin september.

AVRO

Beelen begon in 1997 met een nachtprogramma op 3FM voor de AVRO. De radio-dj viel gelijk op met zijn controversiële uitzendingen. Zo nuttigde hij onder andere alcohol en drugs tijdens het presenteren. Ook liet Beelen zich ooit oraal bevredigen door een prostituee.

Na een aantal jaar maakte Beelen de overstap voor KRO. Dat duurde echter niet lang; na een interview waarin de presentator vertelde dat hij Mein Kampf van Adolf Hitler "het meest indrukwekkende boek" vond, werd Beelen in 2001 door de omroep ontslagen.

VARA

De VARA gaf de radio-dj een nieuwe kans, maar in september 2001 werd de presentator ontslagen omdat hij luisteraars opriep een brief met meel naar de KRO te sturen.

Sindsdien was Beelen af en toe te horen op de radio, om in september 2003 weer dagelijks een radioprogramma te presenteren voor de NPS. In mei 2004 maakte de radiopresentator de overstap naar de VARA, om daar een ochtendprogramma te presenteren. 

Het is nog niet bekend of Beelen bij VARA aanblijft. "We zijn nog druk in gesprek over andere mogelijkheden", vertelt de dj tijdens zijn radiouitzending.

Wereldrecord

Beelen deed in mei 2014 een poging het wereldrecord radiomaken te verbreken, wat hem lukte. De radio-dj kwam uit op 198 uur en 10 seconden radiomaken. Het record is erkend door Guinness World Records.