De Volkskrant moet een schadevergoeding van 1.500 euro betalen aan Mohammed Rashid, die een zaak had aangespannen omdat hij ongevraagd op de voorpagina van de krant stond. 

De Volkskrant heeft volgens de rechter de privacy van Rashid geschonden. De Volkskrant is het daarmee niet eens. In het tv-programma Pauw liet hoofdredacteur Philippe Remarque woensdagavond weten in beroep te gaan. "We willen een second opinion van een andere rechter omdat onze uitingsvrijheid belangrijker is."

Op de voorpagina van dinsdag 16 augustus stond de man terwijl hij met zijn auto op weg was naar Schiphol en werd gecontroleerd door de marechaussee. Het artikel ging over de strenge controle van de luchthaven in verband met terreurdreiging. 

Rashid schreef in een ingezonden brief over de foto dat hij het idee had dat de krant expres een moslim op de voorpagina zette, omdat het artikel ging over islamterrorisme. Bij het artikel stond de kop Is Schiphol nog veilig?

Hij eiste een rectificatie en een schadevergoeding van 15.000 euro. De rechter vindt rectificatie onnodig. 

Manipulatie

Philippe Remarque (foto), hoofdredacteur van de Volkskrant, liet eerder in een reactie al weten dat de krant met de foto de werkelijkheid probeerde weer te geven en dat alleen bestuurders met een "moslim-achtig uiterlijk" werden staande gehouden.

"We zijn geschrokken van deze uitspraak", reageerde Remarque. "Als zo makkelijk persoonlijke schade bewezen wordt geacht op grond van mogelijke associaties in binnen- en buitenland, wordt het werk van redacties, fotografen en cameralieden een stuk moeilijker. Wij vinden dat de vrije nieuwsgaring in het geding is."

"Had de fotograaf net zo lang moeten zoeken tot hij een controle vast kon leggen van zeg, een blonde vrouw, omdat ons die werkelijkheid niet aanstaat? Dat zou pas manipulatie zijn geweest." Remarque gaf wel aan dat de kop bij het artikel anders had gekund.