Thomas Erdbrink heeft tijdens de opnameperiode van Zomergasten veel advies gekregen vanuit zijn omgeving. De 40-jarige journalist presenteerde dit jaar voor het eerst het VPRO-programma.

"Omdat veel mensen meeleven met Zomergasten krijg ik veel vriendelijk advies. Eigenlijk de hele tijd. Van iedereen, overal. Onbewust herinneren ze me allemaal aan het feit dat Zomergasten niet van de gast en de presentator is, maar van iedereen", schrijft Erdbrink in zijn column in Volkskrant Magazine.

"Een vrouw die haar hondje uitlaat, zegt dat ik veel thee met honing moet drinken. 'Dan wordt je stem minder schor.' Mijn moeder geeft door dat de slager meer persoonlijke verhalen wil. (..) In de trein zegt iemand dat ik meer moet doorvragen, maar op het perron vindt een ander, die dat gesprek weer hoorde, dat ik juist te veel vragen stel."

Erdbrink zegt dat er tijdens de opnames "geen gebrek" was aan blunders. "Bij Zomergasten is er geen autocue. Op wat papiertjes met vragen na, moet ik alles uit mijn hoofd doen. Een genie of wondermens ben ik niet, dus dat is best een opgave."

"Tijdens mijn gesprek met Hedy d’Ancona sprak ik gezellig met de opnameleider door mijn microfoon, terwijl we al waren begonnen. Een andere gast nam een mix met wodka aan tafel. Ik denk: waarom niet, ik neem er ook één. Vervolgens sprak ik een kwartier met dubbele tong. Door fragmenten heen praten, antwoorden van de gast niet begrijpen, afdwalen."

Kijkcijfers

Deze zomer keken iedere week meer dan een half miljoen kijkers naar het avondvullende programma. De laatste aflevering met Mark Rutte trok ruim 925.000 kijkers.

Naast Rutte waren dit jaar ook Arjen Lubach, Dyab Abou Jahjah, Griet Op de Beeck en Andrea Maier te gast.