Dieuwke Wynia vertrekt als hoofdredacteur bij De Wereld Draait Door (DWDD). Marco Versluis volgt haar vanaf 1 oktober op. Wynia begint haar eigen tv-productiebedrijf en sluit het maken van een nieuwe dagelijkse talkshow niet uit.

"Stoppen met DWDD was een moeilijke beslissing", zegt Wynia in een verklaring op de website van het programma.

"DWDD is het mooiste programma dat er is, met de beste presentator en de beste redactie. Na 11 jaar DWDD waarvan de laatste 8 jaar als eindverantwoordelijke is het tijd voor iets nieuws. De televisiewereld verandert snel, online gebeurt er veel, dat is spannend en uitdagend."

Reden

In een reactie aan NRC laat Wynia weten dat ze niet uit onvrede vertrekt en dat ze een tv-productiebedrijf gaat oprichten. Ze zou weer opnieuw willen beginnen: "Elf jaar bij één programma is in de televisiewereld heel lang. Ik ga niet weg omdat ik me verveel. Ik wil weer dóór."

Ze sluit niet uit dat ze weer een dagelijks praatprogramma gaat maken. Op de vraag of dit samen met DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk zal gebeuren, zegt ze tegen de krant: "Zolang hij DWDD blijft maken nog niet, maar zodra hij daarmee stopt, hoop ik van harte dat wij weer samen gaan werken."

Van Nieuwkerk betreurt het vertrek van Wynia, zegt ze. "Hij vindt het heel jammer. Want het gaat hartstikke goed. (...) Dat ik een onrustige geest heb, komt voor hem niet uit de lucht vallen, dus hij begrijpt het wel."

'Moet beter'

In februari vorig jaar gaf Wynia aan niet tevreden te zijn met de invulling van het programma: "Het moet allemaal beter: scherper en creatiever. We zijn nu nog te vaak agendavolgend en we moeten agendabepalend worden'', zei ze destijds in gesprek met de VARA Gids.

Enkele jaren geleden was Wynia dicht bij een overstap naar BNN. Daar zag ze op het laatste moment van af. Sommige media meldden dat presentator Matthijs van Nieuwkerk haar bij een mogelijk vertrek zou zijn gevolgd.

Mediadirecteur BNN-VARA Robert Kievit zegt dat het vertrek van Wynia niet het einde van het programma betekent. Hij geeft toe dat Wynia het programma groot heeft gemaakt, "maar met onbetwiste aanvoerder Matthijs van Nieuwkerk in de voorhoede, Marco Versluis als hoofdredacteur en een ijzersterke redactie draait de wereld gewoon door".

Ook Wynia stelt dat het programma gewoon door zal gaan: "Het programma kan ook zonder mij verder. Ten eerste doe ik het samen met Matthijs. Ten tweede zit er een goede, grote redactie. Het programma wordt gemaakt door vijftig mensen."

De nieuwe hoofdredacteur, Versluis, was werkzaam als samensteller van het programma. Ook was hij eindverantwoordelijk voor de spinoffs van DWDD.