De economiezender RTL Z is te gehaast van start gegaan. Volgens zenderdirecteur Marco Louwerens miste de zender daarnaast een 'reason to watch'. 

"Dat is zeker op een kleine, startende zender funest", zegt Louwerens in gesprek met NRC Next. Woensdag is het een jaar geleden dat de zender als zelfstandig kanaal begon met uitzenden. 

Gemiddeld keken er in het afgelopen jaar dertienduizend kijkers per dag. Het live programma Van Liempt Live moest de kar trekken, maar trok slechts tienduizend kijkers per aflevering.

Maar Louwerens neemt het op voor de journalist: "Ik heb Paul en de redactie met een vrij onmogelijke taak op pad gestuurd: Ga een dagelijks programma maken, zonder duidelijke richting of insteek."

'Volwaardig'

De zenderdirecteur wil er in het komende seizoen voor zorgen dat de verschillende programma's die RTL Z uitzendt beter op elkaar aansluiten. Toch vindt hij dat er al een stevig geraamte aanwezig is: "een volwaardige tv-zender, een compleet digitaal platform en evenementen". 

Louwerens en zijn team hebben drie jaar de tijd gekregen om van RTL Z een redelijk succes te maken, bang dat hij hierin faalt is hij niet: "We zien dat steeds meer adverteerders zich melden. Ook zij hebben na een jaar meer gevoel bij wat Z is. Veel adverteerders zijn juist op zoek naar de specifieke doelgroep die we bereiken."