Ebru Umar mag op verzoek van haar advocaat een aanvullende verklaring afleggen. Ze staat terecht voor belediging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de grondlegger van het huidige Turkije, Mustafa Kemal Atatürk.

 

Umar bevestigt het afleggen van de verklaring in gesprek met NU.nl. Ze was zelf niet bij de zitting aanwezig, maar werd vertegenwoordigd door haar advocaat.

"Ik heb van Saskia Belleman (journalist De Telegraaf, red.) gehoord dat ik deze mag afleggen bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam, dus dat is mooi", aldus Umar.

"Ik heb al zoveel verklaringen afgelegd bij de Turkse politie dat deze er ook nog wel bij kan. Ik kan het nu in mijn eigen taal doen, dus ik ben alleen maar blij. De komende tijd zal in het teken staan van het uitzoeken hoe ik deze verkaring af kan gaan leggen."

De rechtszaak tegen Umar wordt aangehouden tot 24 november.

Archiefvideo april 2016: Ebru Umar blijft twitteren over Erdogan

Dictator

De rechtszaak van dinsdag ging over het beledigen van Erdogan en Atatürk. In een interview met De Telegraaf zei Umar: "Er zijn twee dicators geweest in Turkije, alleen is de ene nog megalomaner dan de andere." Volgens justitie in Turkije is dat genoeg voor vervolging.

Een tweede pro forma-zitting tegen Umar dient op 22 september. Deze zaak gaat over een tweet uit 2011 met daarin de tekst: "Mohammed is een homo, succes gegarandeerd." Dit gaat volgens het Turkse OM om de profeet Mohammed, maar Umar ontkent dit. 

Maandag werd bekend dat er nog een derde rechtszaak tegen Umar komt vanwege belediging. Het is nog niet bekend wanneer deze plaats zal vinden.