Er komt een derde rechtszaak tegen Ebru Umar om het beledigen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dat heeft de columnist maandag te horen gekregen.

Dat laat Umar weten aan NU.nl.

Ze is op de hoogte gesteld door haar advocaat en zegt niet te weten wanneer de rechtszaak dient. "Het gaat waarschijnlijk om mijn tweet met '#fuckererdogan' op 23 april", aldus de columniste van Metro. In een bericht op Twitter schreef ze: "En als het volkslied klinkt stopt het verkeer en salueert iedereen. Zouden wij ook ns moeten leren... #fuckererdogan."

"Erdogan heeft alle rechtszaken over belediging tegen hem laten vallen, maar die van mij gaan blijkbaar wel door."

Umar was op 23 april in Turkije en werd dezelfde avond nog gearresteerd door de Turkse politie. Ze werd een dag later vrijgelaten, maar kreeg wel gedwongen landarrest. Op 10 mei verviel ook het landarrest en keerde ze terug naar Nederland. 

Rechtszaak

Dinsdag dient in Turkije ook een rechtszaak tegen Umar, voor belediging van Erdogan en de grondlegger van het huidige Turkije Mustafa Kemal Atatürk. In een interview met De Telegraaf zei ze: "Er zijn twee dicators geweest in Turkije, alleen is de ene nog megalomaner dan de andere." Volgens justitie in Turkije is dat genoeg voor vervolging.

Op 22 september buigt de Turkse rechter zich over een tweet uit 2011 met daarin de tekst "Mohammed is een homo, succes gegarandeerd." Dit gaat volgens het Turkse OM om de profeet Mohammed, maar Umar ontkent dit. 

Umar zal zelf niet bij de zittingen aanwezig zijn. Ze verwacht niet dat er morgen al een uitspraak wordt gedaan.