Presentator Roelof Hemmen is door zijn werkzaamheden bij BNR Nieuwsradio anders gaan kijken naar RTL. Het keerpunt kwam toen de voormalig nieuwslezer bij de radiozender het stokje overnam van Paul van Liempt. "Daar werd ik zo blij van."

"Ik ben niet bij RTL gestopt omdat het nieuws saai zou zijn, maar vooral omdat er meer is dan nieuws. Radio verrast je elke seconde, bij een televisieuitzending werd ik niet meer verrast. Begrijp me niet verkeerd; televisie wordt door hele goede mensen gemaakt. Maar als je het heel lang doet, is het niet zo uitdagend meer", vertelt Hemmen in gesprek met NU.nl.

De 53-jarige Hemmen was eind mei voor het laatst te zien als nieuwslezer van RTL Nieuws. De presentator wilde zich meer gaan focussen op zijn werkzaamheden bij BNR Nieuwsradio. Maandag begint het nieuwe middagprogramma van de journalist: HEMMEN, van 12:00 tot 14:00 uur.

Actualiteit

Eerder presenteerde Hemmen in de ochtend. Terugkijkend op die periode concludeert de presentator dat hij met een ochtendprogramma iets minder mogelijkheden heeft. "Met een middagprogramma kunnen we ons meer bezighouden met de actualiteit van de dag."

"We hebben de mogelijkheid om duiding te geven aan het nieuws. Dat vind ik een groot voordeel. De kern is het lange gesprek met interessante mensen."

Luchtig

Een lunchprogramma doet sommige mensen denken aan gezellige en luchtige gesprekken, maar volgens Hemmen zal dat bij zijn programma wel meevallen. "Ik ben zelf niet zo heel luchtig. Natuurlijk hebben we het ook over de nieuwste series en recepten van cocktails, maar ik noem dat niet luchtig."

"De kern van het programma blijft toch luisteraars informeren over belangrijke onderwerpen. Het wordt dus geen gebabbel, al mag je wel grappen maken. Dat vind ik doodnormaal. Gasten mogen zeggen wat ze willen."

Door die instelling wil Hemmen zijn gasten op hun gemak laten voelen. "Daarnaast ben ik echt geïnteresseerd in wat mensen vertellen. Ik wil het echt weten! Op die manier krijg je een gesprek. Bij de radio is dat ontzettend fijn, omdat je als luisteraar alleen aandacht schenkt aan de woorden die gezegd worden."

Herinneringen

Hemmen komt superlatieven te kort zodra hij over radio praat, maar koestert ook "waanzinnig veel herinneringen" aan zijn periode als werknemer van RTL Nieuws. "Ik heb bewindslieden zien vallen, ik ben bij de bijna watersnoodrampen in ons land geweest, ik heb mensen geëvacueerd zien worden, ik ben in Afghanistan geweest en heb daar bijna een raket op mijn kop gehad."

"Ik heb ook waanzinnige collega's verloren, zoals Stan Storimans, die in Georgië werd vermoord. Ik heb mijn vrouw verloren, maar ook gevoeld hoe intens de band was met mijn collega's - zeker op dat moment. Ik heb een krankzinnige 4,5 uur achter de rug gehad toen de slachtoffers van de MH17-ramp naar huis werden gebracht in een prachtige lijkstoet."

"Met die herinneringen in mijn achterhoofd ben ik heel goed weggegaan. Op een goed moment", concludeert Hemmen.