Dominique Weesie (46) is er niet trots op hoe PowNews een ontmoeting tussen Onno Hoes (55) en Robbie Hasselt in beeld heeft gebracht. "Dat geef ik ook onmiddelijk toe."

Dat zegt de oprichter van weblog GeenStijl en omroepvereniging PowNed in gesprek met Jeroen Pauw in diens programma Pauw

Hoes kwam in 2014 in opspraak toen Hasselt delen van Whatsapp-gesprekken tussen hem en Hoes publiceerde. De destijds 20-jarige jongen beweerde inzicht te hebben gehad in de agenda van de burgemeester.

Pownews ging met de jongen in zee en stuurde hem met een verborgen camera op pad. De jongen filmde Hoes tijdens een afspraakje. In het eerste door Pownews uitgezonden fragment zegt Hoes dat de gemeenteraad hem "moet afkopen" als ze van hem afwillen.

In het tweede fragment maakt Hoes seksueel getinte opmerkingen naar de jongen toe. De fragmenten leidden indirect tot het aftreden van Hoes als burgemeester.

In gesprek met Pauw vraagt Weesie zich af of dat tweede fragment wel gemaakt had moeten worden. Toch vindt Weesie de uitzendingen nog steeds te verdedigen: "Onno Hoes heeft zich chantabel gemaakt, niet een keer, maar twee keer."

Schadevergoeding

Woensdag bepaalde de rechtbank van Amsterdam dat Omroep PowNed Hoes een schadevergoeding moet betalen. Volgens de rechtbank heeft Hoes materiële en immateriële schade opgelopen. De hoogte van de vergoeding moet nog worden vastgesteld. 

Ook werd uitgesproken dat de beelden die PowNed uitzond geen misstanden aan het licht hebben gebracht. PowNed moet daarnaast alle opnamen van de gesprekken van haar sites verwijderen. Hasselt hoeft geen schadevergoeding te betalen.

Volgens Weesie bestaat de kans dat hij in hoger beroep zal gaan, maar is het ook aannemelijk dat de omroep en Hoes zullen gaan schikken.