Halina Reijn 'geschrokken' van kritiek op column

Halina Reijn is geschrokken van de kritiek die ze maandag te verduren kreeg na haar column in het AD. In de column vertelde ze graag onherkenbaar op reis te gaan, omdat ze anders het gevoel heeft door medereizigers te worden aangestaard.

De veertigjarige actrice kreeg de hele dag veel boze opmerkingen van lezers via sociale media. Ook het AD zegt veel boze reacties te hebben binnengekregen.

"Ik ben hier al de hele dag verdrietig van. Die column is voor mij een dagboek waar ik heel erg vanuit mijn hart schrijf, met humor en ironie. Een plek waar ik niet probeer een perfect imago op te houden, maar ik juist heel rauw probeer te schrijven over wat ik ervaar", vertelt Reijn aan het AD.

"Dat mensen nu heel erg vallen over het woord zeekoe vind ik heel verschrikkelijk. Maar waar ik aan dacht waren de starende lome ogen van een zeekoe, zeker niet aan dikke of dunne mensen."

"Het is heel spijtig als ik mensen kwets. Dat was niet de bedoeling", aldus de Zwartboek-actrice. Reijn hoopt dat lezers haar hele column lezen, en niet de quotes die worden gedeeld op sociale media.

Rubriek

In haar rubriek vertelde ze graag onherkenbaar op vakantie te gaan, omdat ze onderweg naar haar vakantieadres het gevoel heeft door veel andere reizigers bekeken te worden.

"Ik weet niet op wie ik bozer ben, op de starende zeekoeien die traag voorbij zeilen op de loopband van de luchthaven en mij het gevoel geven dat ik een attractie ben, of op mezelf omdat ik geen controle heb over mijn emoties", schreef Reijn.

"Liever de blikken van mensen met tickets in de hand, dan al dat onbetaalde staren. Op het toneel hoef ik me niet te verstoppen, daar ben ik mezelf niet en daarom des te meer. Mijn hart is een kijkdoos, daar is geen ontkomen aan."

Bekende Nederlanders

Ook veel bekende Nederlanders reageerden op de column. Zo schreef schrijfster Saskia Noort: "Wanneer ik word aangestaard of aangesproken en gefotografeerd, geef ik een glimlach en denk: dankzij deze mensen kan ik zo vaak op reis."

Radio-dj Michiel Veenstra reageerde op Reijn met: "Zou dat nou lekker zijn, jezelf zo verheven boven de rest van de mensheid voelen?" Voice-over Jeroen Kijk in de Vegte (RTL Boulevard) vond de column opmerkelijk. "Holy crab! Het lijkt wel een parodie."

Reijn vertelt bewust te hebben gekozen voor de bekendheid en de aandacht die daarbij komt kijken. "Daar moet ik gewoon nederig en dankbaar in zijn. (..) Kijk, je zult nooit een interview lezen over roem waarin iemand iets zegt dat niet positief is. Omdat iedere ster weet: als ik de sympathie van mijn publiek verlies dan verlies ik mijn succes. Terwijl ik denk: een column is pas geestig als je heel open bent."

De actrice zegt in de toekomst niet anders te gaan schrijven door de kritiek. "Ik moet juist schrijven over mijn imperfecties. Het wordt toch vreselijk saai als ik alleen maar zou schrijven over hoe dankbaar ik ben en hoe fantastisch het is om beroemd te zijn?"

Lees meer over:
Tip de redactie